Cine e „Peştele cel mare“ de la Permise? 1.500 de euro pentru a trece examenul auto!

joi, 27 aprilie 2017, 01:50
3 MIN
 Cine e „Peştele cel mare“ de la Permise? 1.500 de euro pentru a trece examenul auto!

Procurorii anticorupţie par să fi deschis „cutia Pandorei“ la una dintre instituţiile de care se leagă cel mai bogat folclor local al şpăgilor. Un instructor auto cu experienţă şi un intermediar au fost reţinuţi pentru fapte de corupţie, fiind acuzaţi că aranjau, pe bani grei, obţinerea frauduloasă a permiselor auto. Despre „atenţiile“ pentru permis s-a discutat de-a lungul anilor intensiv în spaţiul public, însă nicio anchetă oficială nu a confirmat presupusul fenomen. Cel reţinut este Jan Racoviţă, de 66 de ani, instructor auto cu ştate vechi în oraş, care ar fi cerut câte 1.500 de euro de cursant pentru a facilita obţinerea permisului. Acesta promitea că poate interveni pe lângă un poliţist „cu funcţie de conducere“ de la Serviciul Permise. Procurorii DNA deţin probe că cel puţin două persoane i-ar fi oferit bani ca să obţină rapid permis.

 

O anchetă a procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi ţine pe jar instructorii auto şi ofiţerii de Poliţie implicaţi în obţinerea „pe repede înainte“ a permiselor de conducere. Anchetatorii au reţinut deja un instructor cu experienţă, în vârstă de 66 de ani, însă surse judiciare susţin că investigaţia nu a fost finalizată. Există posibilitatea ca, în funcţie de datele culese de procurori, şi alte persoane să fie puse sub acuzare în acest dosar. Anchetatorii din cadrul DNA Iaşi au scormonit în acest dosar, inclusiv în biroul comisarului şef Vasile Zacornea, şeful Serviciului de Permise, care de două zile nu mai este de găsit de presă pentru a oferi explicaţii.

Au fost interceptaţi doi clienţi

După ce, în urmă cu două zile, refuzau să ofere orice fel de detaliu despre dosarul privind modul de obţinere a permiselor de conducere la Iaşi, ieri, procurorii DNA au dat primele date concrete. Anchetatorii au anunţat inculparea şi reţinerea instructorului Jan Racoviţă (66 de ani), pe care îl acuză de trafic de influenţă în formă continuată. Pe Internet, Racoviţă figurează ca fiind instructor auto la o firmă de specialitate de pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt din Iaşi. „Nu mai lucrează la noi din 2012“, s-au apărat, ieri, reprezentanţii societăţii.

Potrivit DNA, faptele de trafic de influenţă imputate lui Racoviţă ar fi fost comise în perioada 22 septembrie – 15 noiembrie 2016 şi 24 aprilie – 25 aprilie 2017. Atunci, în calitate de instructor auto, Racoviţă ar fi cerut şi primit câte 1.500 de euro, de la două persoane. Le-ar fi promis, în schimb, că le va sprijini să obţină permisul de conducere „la sigur“. „În schimbul acestor bani, inculpatul a lăsat să se creadă că are influenţă asupra unui ofiţer de poliţie cu funcţie de conducere din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRIV) Iaşi şi că-l va determina pe acesta să ajute persoanele respective să promoveze proba practică a traseului şi implicit să obţină permisul de conducere“, au precizat procurorii DNA Iaşi.

Anchetatorii au mai arătat că, într-unul dintre cazuri, instructorul auto ar fi fost ajutat de o altă persoană, Dănuţ Neculai. Acesta din urmă ar fi intermediat relaţia cu cele două persoane care voiau să obţină permisul de conducere şi ar fi primit în schimb suma de 750 de lei.

Nu e primul caz:  dosar şi la Tribunal

Potrivit unor surse judiciare, DNA nu este singura unitate de Parchet care desfăşoară în prezent o anchetă privind presupuse mite acordate pentru obţinerea permisului de conducere. O investigaţie cu acuzaţii similare se află în lucru şi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, au precizat sursele citate. În trecut, un alt instructor auto, Dumitru Melinte (68 de ani), a fost inculpat pentru fapte de corupţie. Acesta a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare la finele anului trecut. „În rechizitoriu s-a reţinut că în perioada aprilie – mai 2012 a pretins de la martorul denunţător C.I., direct sau printr-un intermediar, sumele de 500 şi 600 euro pentru a interveni pe lângă funcţionarii din cadrul SPCRPIV Iaşi, lăsând să se creadă că prin influenţa pe care ar avea-o asupra acestora îi va determina să-l favorizeze la susţinerea probei de traseu pentru obţinerea permisului de conducere“, au precizat procurorii, referitor la acuzaţiile imputate lui Melinte. În ciuda acestor acuzaţii, nu au existat, până în prezent, funcţionari sau examinatori auto din cadrul Serviciului de Permise care să fi fost puşi sub acuzare. 

Comentarii