DIICOT a trimis în judecată întreaga reţea „Căpcăunul“ într-un dosar de contrabandă

sâmbătă, 07 martie 2015, 02:56
2 MIN
 DIICOT a trimis în judecată întreaga reţea „Căpcăunul“  într-un dosar de contrabandă

35 de persoane din Iaşi sau din localităţile din jur au fost trimise în judecată de DIICOT într-un dosar de contrabandă de ţigări. 

Procurorii Direcţiei de In­ves­tigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism au trimis în judecată una dintre cele mai complexe grupări de contrabandă de ţigări din Moldova. Nu mai puţin de 35 de persoane au fost deferite justiţiei, fiind acuzate că făceau parte dintr-o reţea specia­lizată în introducerea în România a tutunului de contrabandă. Prin­tre cei trimişi în judecată se nu­mără şi interlopul Marian Chirilă Plugaru, zis „Căpcăunul“, cel care a fugit din ţară înainte ca au­torităţile să realizeze percheziţiile din acest dosar. 

11 vehicule de lux confiscate la percheziţii

Potrivit anchetatorilor, pe lân­gă traficul de ţigări, aduse prin diferite metode din Republica Moldova, membrii reţelei se ocupau şi cu coruperea poliţiştilor de frontieră sau a vameşilor, niciun funcţionar nefiind însă pe lista persoanelor acuzate. „În urma percheziţiilor au fost ridicate în vederea confiscării 11 autovehicule de lux (Porsche, Merce­des, BMW etc.), importante sume de bani, în lei şi valutã, arme albe, aparatură specifică de su­pra­veghere/monitorizare (bi­no­clu, aparatură de vedere pe timp de noapte etc.), aparatură de e­mi­sie-recepţie si alte obiec­te/înscrisuri utile cauzei“, au precizat autorităţile. 

În perioada investigaţiei, an­chetatorii ieşeni au confiscat peste 120.000 de pachete de ţigări, a căror valoare se ridică la un mi­lion de lei. Cantitatea de ţigări adu­se însă în ţară de reţeaua „Căpcă­unului“ este mult mai mare. Anchetatorii i-au filat pe membrii reţelei din luna aprilie până în octombrie, atunci când au avut loc descinderile.

„Gruparea are în componenţă ceţăţeni români şi moldoveni, iar liderul acesteia este un cunoscut al lumii interlope ieşene, violent, care a reuşit să imprime întregii grupări un ritm alert de acţiune, dovedind pe parcursul funcţionării o deo­sebită eficienţă, elasticitate, mobi­litate în acþiune, şi chiar des­chidere la noi metode pentru a-şi asigura o bază stabilă de profit. De asemenea, „locotenenţii“ liderului aveau misiunea de a racola lu­crători de poliţie de frontieră, care să le faciliteze săvârşirea faptelor de contrabandă“, au mai precizat anchetatorii.

Comentarii