„Dracul“ de pe cardul de sănătate: Ce spun prelaţii ieşeni despre colegii care nu vor să audă de acest card

joi, 30 octombrie 2014, 02:58
5 MIN
 „Dracul“ de pe cardul de sănătate: Ce spun prelaţii ieşeni despre colegii care nu vor să audă de acest card

În ultimele zile au apărut în presa din toată ţara o serie de atacuri din partea unor feţe bisericeşti împotriva cardurilor de sănătate, multe dintre acestea intrând chiar sub jurisdicţia Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Mai multe maici de la mânăstirile din zona Neamţului au returnat cardurile în judeţele din care aparţin spunând, printre altele, că sunt lucruri „diavoleşti“ şi invocând faptul că, scris invers, cuvântul „card“ poate fi citit ca „drac“, sau că prin acest card se va impune donarea organelor, un mare păcat. Preoţii ieşeni se delimitează însă de persoanele care aparţin de aceeaşi mitropolie cu ei. „Sunt instrumente care ne uşurează nouă şi doctorilor munca, dar nişte maici sălbatice, analfabete, vai de capul lor, care au auzit şi ele de cardul de sănătate, nu au ce să spună“, a precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ preotul Dosoftei de la Mânăstirea Cetăţuia.

Clericii ieşeni consideră că dis­cuţia cu privire la elemente ale necuratului prezente în cardurile de sănătate a împrumutat din re­acţia virulentă împotriva paşa­poar­telor biometrice. De altfel, vorbind cu peste 20 de preoţi din tot ju­deţul, aceştia au susţinut că au găsit fluturaşi lipiţi pe porţile de la intrarea în biserică cu mesaje din categoria „paşaport biometric # 666 # satana“, pentru a fi atribuite membrilor din comunităţile bisericeşti şi mesajul să capete greutate.

„Sunt influenţe venite de prin alte ţări şi s-au implicat pe la câte o mănăstire, pe ici-colo, şi a luat amploare starea asta de teribilism, dar nu e ceva specific bi­se­ricii“, a adăugat părintele Do­sof­tei, de la Mănăstirea Cetăţuia. Aces­ta a adăugat că oamenii din biserică ar trebui să rămână as­cultători Patriarhiei, iar dacă conducătorii ţării au greşit prin introducerea cardurilor de sănătate, ei vor fi cei nevoiţi să plătească. „Nu trebuie să fim îndărătnici, ce dovedim cu asta? Dacă nişte măi­cuţe, de capul lor, şi-au dat cu pă­rerea… Trebuie să fim ascul­tă­tori: dacă se greşeşte, cei care ne conduc vor răspunde. Nu tot ce e în haină neagră trebuie să aibă un punct de vedere. Păi pe ei îi întreabă oamenii şi televiziunea ce e cu cardurile de sănătate, dar ei nu ştiu să citească“, a conchis părintele.

„666 au pe frunte beţivii şi desfrânaţii“

O altă opinie împărţită de majoritatea preoţilor de la mănăstirile şi bisericile din judeţ spune că o astfel de gândire în care sunt invocate carduri şi paşapoarte nu face decât să întărească o opinie care spune să Biserica este blocată în Evul Mediu. „Sunt stocate nişte date, atâta tot. Contribuabilul va şti cât a plătit, se va evita frauda şi se va impune corectitudinea. Eu nu cred că este fundament pentru astfel de afirmaţii. Eu cred în diavol şi în puterea lui, dar nu lucrează prin documente de genul acesta. Mai degrabă 666 au pe frunte beţivii şi desfrânaţii“, a pre­cizat preotul Ilie Bâia, din Lun­gani.

Părintele Mărgineanu, sta­reţul Parohiei „Toma Cozma“ din Iaşi, spune că, din câte a înţeles până acum, singurele dificultăţi pe care le provoacă cardul se observă la nivelul pacientului care nu este foarte bine instruit. „Din punctul de vedere al Bisericii, orice vine în ajutorarea oamenilor e un lu­cru benefic“, a spus părintele Mărgineanu. „Dacă ar fi să privim lucrurile strict din această perspectivă, am putea descoperi că cel rău are mult mai multe mijloace de a ne face rău sau de a ne manipula decât nişte carduri. Propriile noastre slăbiciuni şi trăsături. Dar se limitează activitatea celui rău la nişte instrumente de genul acesta. Eu, personal, privesc cu rezervă, doar dacă vrem să ne ascundem după deget şi să dăm vina pe carduri putem construi astfel de argumentaţii iluzorii“, a conchis părintele.

Datele din sănătate, din Pocreaca până în America

Preotul Merticariu, de la Bise­rica Banu de pe strada Lăpu­ş­neanu, crede că acesta este un fe­nomen des întâlnit, în care Biserica este atacată prin faptul că „astfel de prostii“, rostite de „neştiutori sau rău-voitori“, sunt plasate ca discurs general al pre­laţilor din ţară. „În general, îndoielnicii şi în credinţă şi în ştiinţă creează tot felul de iluzii, deziluzii şi aluzii“, crede acesta. Referitor direct la cardurile de sănătate, inclusiv la faptul că, scrise invers, reiese cuvântul „drac“, preotul consideră că nu există niciun fel de conotaţie religioasă, pozitivă sau negativă. „Este vorba de o evidenţă computerizată, şi nu cred că influ­en­ţează viaţa sau credinţa cuiva. Este varianta de ultimă oră a progresului în care ne aflăm, şi Dum­nezeu este al progresului, nu al regresului. Am ajuns la epoca în care dacă merge cineva din Po­creaca în America are menţionată pe card starea de sănătate, şi asta cred că e un lucru bun“, a de­clarat preotul Merticariu.

Preoţii consideră că s-a format un fel de mitologie alimentată de declaraţii, care nu fac „nici bine omului, şi nici rău Bisericii“. În orice caz, conform datelor furnizate de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate din Iaşi, la nivelul judeţului oamenii nu au avut oportunitatea să se înveţe cu ideea de card de sănătate, pentru că acestea nu s-au distribuit decât la jumătate dintre ieşeni. De aceea, până în prezent, nu s-a remarcat niciun caz de card de sănătate returnat în judeţ şi nici nu au existat plângeri pe motive religioase sau a donării de organe înregistrate oficial la CJAS.

Comentarii