De Business

Punem punctul pe știi

Efervescenţă pe piaţa de birouri a Iaşului, cu efecte pozitive pentru economia locală

vineri, 26 februarie 2016, 02:50
3 MIN
 Efervescenţă pe piaţa de birouri a Iaşului, cu efecte pozitive pentru economia locală

Economia Iaşului se ridică pe etaje. La această concluzie se poate ajunge după o analiză a ultimilor ani, în care forfota a fost, cu preponderenţă, pe segmentul spaţiilor office. Atenţia investitorilor s-a focusat pe clădirile de birouri, ca răspuns la cererea companiilor din domenii care au prins avânt încă din perioada crizei şi care şi-au dezvoltat planurile la Iaşi. Tendinţă subliniată, recent, şi de un studiu al companiei de consultanţă ESOP, potrivit căruia piaţa spaţiilor de birouri din afara Bucureştiului a fost vedeta sectorului real estate, în 2015.

Cum influenţează economia locală, în mod pozitiv, dinamica acestui sector? Segmentul spaţiilor de birouri reprezintă o sursă de venit consistentă pentru administraţia locală, aportul la buget însemnând sume virate din impozite, taxe şi autorizaţii, dar şi din contribuţii privind încadrarea forţei de muncă. Potrivit aceluiaşi studiu ESOP, Iaşul s-a aflat anul trecut în topul suprafeţelor de birouri închiriate în ţară.

24.000 mp de spaţii de birouri, livraţi în prima parte a acestui an

La Iaşi, startul investiţiilor în clădiri de birouri clasa A a fost dat, în 2010, de ansamblul Palas, care a anticipat interesul giganţilor internaţionali din IT şi Outsourcing pentru Iaşi, companii atrase nu doar de forţa de muncă specializată, la costuri avantajoase, ci şi de spaţiile office moderne, care le pot oferi beneficii angajaţilor.

Orientarea spre dezvoltările de birouri a fost câştigătoare, ca dovadă stând faptul că, în cinci ani de la deschiderea primei clădiri United Business Center, în Palas se află peste 45 de sedii de companii, majoritatea multinaţionale. Iar în 2016, două noi clădiri se vor alătura celor patru deja funcţionale. United Business Center 5 şi 6 vor aduce pieţei locale încă 24.000 mp de spaţii clasa A, ajungându-se la o suprafaţă totală de 62.000 mp de birouri, în punctul zero al Iaşului.

Pe lângă aportul adus la buget de companiile prezente în ansamblu, activitatea lor implică un număr foarte mare de angajaţi, pentru care se plătesc venituri, impozite şi cote sociale la stat. Potrivit reprezentanţilor Palas, numai în clădirile de birouri lucrează peste 4.200 de persoane, iar numărul lor va creşte odată ce vor fi date în folosință noile imobile. De altfel, şi datele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Iaşi indică un grad tot mai mare de ocupare a tinerilor şi a celor specializaţi.

Peste 1,8 milioane de euro în 2015, contribuţia Palas la bugetul local

Sectorul IT este cel mai mare generator de locuri de muncă din România, lucru care se reflectă, în mod evident, în economie. Potrivit unui studiu din noiembrie 2015, realizat de Clusterul iTech Transilvania, în sistemul IT din România lucrează mai bine de 75.500 de angajaţi, iar peste 73% dintre aceştia sunt din Bucureşti şi din judeţele Cluj, Iaşi şi Timiş. Totodată, Iaşul este indicat drept unul dintre judeţele ţării care se remarcă prin evoluţia anuală a numărului de angajaţi în domeniul IT.

Pentru administraţia locală, furnicarul de specialişti IT se traduce şi la Iaşi în contribuţii la bugetul local. Dacă ne referim la zona Palas, aceste sume se adaugă la aportul direct al ansamblului, care doar anul trecut a fost în valoare de peste 1,8 milioane de euro, reprezentând taxe, impozite, autorizaţii şi cotă de asociere. De la inaugurarea Palas, din 2012, şi până la finele lui 2015, acest cuantum a depăşit 7 milioane de euro.

 

Comentarii