Germania va acorda pensii supravieţuitorilor Pogromului de la Iaşi

vineri, 14 iulie 2017, 01:58
2 MIN
 Germania va acorda pensii supravieţuitorilor Pogromului de la Iaşi

Supravieţuitorii Pogromului de la Iaşi şi ai „trenurilor morţii“ au devenit eligibili pentru a primi compensaţii financiare din partea statului german. Informaţia a fost dată publicităţii de Julius Berman, preşedintele Conferinţei privind revendicările materiale evreieşti împotriva Germaniei, în urma negocierilor purtate de la începutul acestei luni la Berlin cu guvernul condus de Angela Merkel, potrivit „Jewish Telegraphic Agency“ (JTA).

Potrivit acordului parafat între părţi, supravieţuitorii români ai atrocităţilor din iunie 1941 vor benefia de o îmbunătăţire a serviciilor de îngrijire la domiciliu, dar şi de alte servicii ce sunt oferite la nivel mondial prin intermediul programelor derulate de Comisia de revendicări. O parte din fonduri vor fi utilizate şi pentru a oferi pensii supravieţuitorilor Pogromului din Iaşi care în prezent nu primesc o astfel de indemnizaţie.

Aproximativ 15.000 de evrei au fost ucişi în Pogromul din iunie 1941 sau au murit prin înfometare, deshidratare şi sufocare în „trenurile morţii“. Evreii rămaşi în Iaşi au fost forţaţi să locuiască într-o secţiune anume a oraşului, organizată ca un ghetou deschis, având restricţii şi teama de a putea fi în orice moment deportaţi în lagăre de muncă, timp în care au şi îndurat bătăi şi alte acte de cruzime din partea soldaţilor germani şi români, scrie JTA.

„Atrocităţile suferite de evreii din Iaşi au fost recunoscute în cele din urmă, la mai bine de 70 de ani de la producerea lor. Aceşti supravieţuitori au îndurat suferinţe inimaginabile. Pentru cei care sunt încă printre noi, am obţinut o mică reparaţie juridică, chiar şi după tot acest timp“, a declarat diplomatul şi avocatul Stuart E. „Stu“ Eizenstat, negociatorul-şef al Conferinţei revendicărilor.

Acesta a lucrat anterior ca oficial de prim rang în administraţia prezidenţială a Statelor Unite ale Americii în mandatele lui Jimmy Carter, Bill Clinton şi Barack Obama, iar între anii 1993 şi 1996 a fost ambasadorul SUA pe lângă Uniunea Europeană şi copreşedinte al Consiliului de afaceri Europa-America.

În ultimii 65 de ani, guvernul german a plătit peste 70 de miliarde de dolari supravieţuitorilor evrei din Holocaust. În 2017, vor fi alocate 392 de milioane de dolari, în urma negocierilor cu guvernul german, pentru 300 de organizaţii din 45 de ţări. Banii sunt folosiţi pentru asigurarea îngrijirii la domiciliu, hranei, costurilor medicale, asistenţei de urgenţă şi de transport pentru supravieţuitorii Holocaustului.

Comentarii