Gravidele au născut la Maternitatea “Elena Doamna”, dar sistemul informatic nu a fost de acord

joi, 19 noiembrie 2015, 02:55
2 MIN
 Gravidele au născut la Maternitatea “Elena Doamna”, dar sistemul informatic nu a fost de acord

Maternitatea “Elena Doamna” ar putea rămâne cu o gaură în buget mai mare de 200.000 de lei din cauza cardului de sănătate. Conducerea unităţii sanitare spune că pentru lunile septembrie şi octombrie are peste 120 de cazuri medicale nevalidate din cauza disfuncţionalităţilor sistemului. 

“În luna septembrie mi-au dat jos cazuri pentru că nu aveau pacientele card la naştere, care e urgenţă medico-chirurgicală şi la care, dacă are sau nu card, eu trebuie să îmi fac datoria faţă de pacient. Pentru că aşa spune legea. Aşa spune contractul cadru, aşa spune pachetul de servicii, şi cu toate astea nu mi-au validat cazurile. Au fost 86 de cazuri din cele peste 30, iar am avut nişte cazuri invalidate la naştere. Mai puţine, ce e drept, dar au fost în jur de 35 de cazuri. În mod normal, programul nu ar trebui să îmi ceară cardul la aceste paciente”, a precizat Cristina Dobre, managerul Maternităţii “Elena Doamna”.

Aceasta spune că situaţia creată afectează direct pacientul, pentru că bugetul unităţii este mai mic. “În acest caz, Casa de Asigurări îmi dă mai puţini bani şi eu cumpăr mai puţine medicamente şi materiale sanitare. Pentru cele 86 de cazuri invalidate în luna septembrie am pierdut 200.000 de lei. Şi nu este corect faţă de pacienţi. Acum, având bugetul mai mic, am o problemă. Cumpăr materiale sanitare, medicamente cu ţârâita, fac datorii la furnizorii de medicamente şi nu este în regulă. Personalul a muncit, a făcut banii respectivi, dar nu mă pot folosi de ei”, a adăugat Dobre.

Reprezentanţii maternităţii au trimis solicitări la Casa Naţională de Asigurări şi la sediul teritorial din Iaşi, dar la aproape 30 de zile nu au primit niciun răspuns. Directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate spune că dacă a fost respectată legea, aceste cazuri vor fi decontate, iar maternitatea îşi va recupera banii. “Presupun că este o problemă de organizare şi de soft a spitalului. Aşa cum prevede legislaţia aceste servicii sunt decontate. Banii nu sunt pierduţi, vor fi recuperaţi la regularizare şi niciun spital care a respectat tot ce înseamnă prevedere legală nu va fi lipsit de finanţare. Se verifică acum să se vadă dacă este problemă de soft sau în altă parte”, a explicat ec. Robert Dâncă, directorul CJAS Iaşi.

Astfel de situaţii nu sunt singulare. Din cauza defecţiunilor apărute la sistemul informatic al cardului de sănătate, şi Spitalul “Sfântul Spiridon” a rămas cu câteva zeci de cazuri nedecontate pentru luna octombrie.

 

 

Comentarii