De Sănătate

Punem punctul pe știi

Managerul „Institutului Inimii“ se duce la Bucureşti să opereze copii pe inimă

miercuri, 18 aprilie 2018, 01:50
3 MIN
 Managerul „Institutului Inimii“ se duce la Bucureşti să opereze copii pe inimă

Asta se va întâmpla până ce se va dota din nou blocul operator ars în incendiu . Copiii care ar fi trebuit operaţi la Iaşi sunt acum trimişi la Bucureşti sau la Târgu Mureş. Prof.dr. Grigore Tinică (foto) va pleca din acest motiv să opereze la Spitalul de Copii „Marie Curie“ Bucureşti.

La Institutul de Boli Cardio­vasculare „Prof. dr. George I.M. Georgescu“ (IBCV) a fost reluată activitatea în ceea ce priveşte tratarea afecţiunilor cardiologice, în momentul de faţă, la Iaşi, putând să fie preluaţi pacienţii care au suferit un infarct. Ieri, în jurul amiezii, urma să ajungă la Iaşi o femeie în vârstă de 56 de ani din Botoşani care a suferit un infarct miocardic acut. Aceasta a fost adusă la IBCV Iaşi cu elicopterul SMURD. „Partea cardiologică a activităţii am reînceput-o de sâmbătă, şi zilele acestea putem spune că am intrat în normal. Chiar sâmbătă dimineaţă, la ora 9, am rezolvat două cazuri de infarct. Am informat pe cei de la SMURD şi pe cei de la spitalele din judeţele învecinate că de acum putem prelua cazuri“, a explicat managerul Grigore Tinică.

Înainte de produ­cerea incendiului, aici se rezolvau şi câte 10 sau 12 cazuri de infarct pe zi, anul trecut fiind înregistrate 1.084 de cazuri. Cu toate acestea, în continuare se menţine problema intervenţiilor chirurgicale care nu pot fi făcute din cauză că blocul operator a fost complet distrus. Managerul unităţii a precizat că a primit asigurări că vor fi alocaţi banii necesari pentru refacere, însă va fi un proces de durată. „Nu putem estima când vor putea fi reluate intervenţiile chirurgicale, pentru că depinde de momentul în care se va reface clădirea şi blocul operator. Sunt mai multe proceduri legale care trebuie făcute, pentru emiterea unei hotărâri de guvern, apoi urmează procedurile legale de achiziţie a lucrărilor şi materialelor, reamenajarea propriu-zisă, achiziţia aparaturii necesare. Practic, repetăm momentul din 1999, când ne aflam la început“, a completat chirurgul ieşean.

În cursul zilei de ieri, la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ din Iaşi a ajuns un copil de doar 14 zile, de la Bacău, care a fost diagnosticat cu malformaţie congenitală de cord cianogenă severă, fiind dependent de oxigen. Medicii au înaintat, tot în cursul zilei de marţi, o adresă prin care solicită sprijinul celor de la Târgu Mureş pentru a prelua copilul. „S-a pus diagnosticul şi s-a întreprins totul pentru transmiterea datelor şi a rugăminţii de a fi primit cazul la Institutul de Boli Cardio­vasculare din Târgu Mureş, după tentativa eşuată de a fi trimis la IBCV Iasi. Cazul reprezintă în mod clar o urgenţă“, a precizat prof. dr. Constantin Iordache, medic primar pediatru. Prof.dr. Grigore Tinică, managerul IBCV, a menţionat că, în perioada următoare, cel mai probabil în săptămâna care urmează, va pleca la Bucureşti, la Spitalul de Copii „Marie Curie“, pentru a opera mai mulţi copii trimişi de la Iaşi. În fiecare an, în Clinica de Cardiologie de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ din Iaşi ajung peste 3.500 de copii din cauza afecţiunilor cardiace de care suferă. 

Comentarii