Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Medicina si pictura: Gioconda lui da Vinci schiteaza o grimasa de durere

GALERIE
Gioconda lui da Vinci
  • Gioconda lui da Vinci
- +

Gioconda lui da Vinci schiteaza o grimasa de durere, si nu un suras obisnuit, si, mai mult, sufera de hipercolesterolemie, a fost una din ipotezele prezentate de doctorul Mircea Beuran, la conferinta "Medicina si pictura", potrivit Mediafax.

Lectii de anatomie, primele transfuzii de sange, terapie rudimentara cu raze X, maladiile modelelor din picturile celebre si picturi in care artistii si-au reflectat propria suferinta au fost unele dintre subiectele conferintei "devorate" de publicul de la Teatrul National Bucuresti, timp de peste o ora.

In "Operatia la picior" (1628), de Adrian Brouwer, un felcer taie cu bisturiul rana de la piciorul unui batran care cauta sa-si stapaneasca suferinta. Pictorul, influentat de traditii flamande si olandeze, era obisnuit cu gesturile de "mica chirurgie" si alte manevre de ingrijire necesare propriei persoane, in urma incaierarilor la care participa.

Jules Adler realizeaza in 1892 "Transfuzie de sange de capra ". Metoda trasfuziei de sange de la capra la om era periculoasa si ineficienta, dar a fost utilizata o perioada impotriva tuberculozei.

In locul unui singur medic pictura infatiseaza o echipa, sugerand ca persoanele implicate se pot schimba, dar nu si tehnica procedurii ghidata de un protocol. Reprezentarea sangelui este discreta, acesta fiind vizibil doar prin contrastul cu paloarea extrema a pacientei si cu predominanta culorii albe din incapere

In 1661, Rembrandt picteaza circumcizia. Conform legii ebraice, fiecare baiat evreu trebuie sa fie circumcis la opt zile de la nastere (reprezentand admiterea copilului in alianta pe care Dumnezeu o face cu Israel). In tablou, circumcizia este efectuata in ieslea de la Bethlehem, de catre un preot, in timp ce un altul citeste un text si alaturi de el este Iosif. Copilul este tinut de Maria in timpul operatiei ritualice.

O alta lucrare prezentata de Beuran infatisa prima incercare de terapie a cancerului cu raze X de catre doctorul Georges Chicotot, la 1907. Pictura reprezinta un "moment istoric" al radioterapiei impotriva cancerului de san: doctorul are in mana stanga un ceas cu care cronometreaza expunerea, iar in mana dreapta un arzator de tip Bunsen din al carui varf tasnesc flacari si care incalzeste tubul de vid. Se observa un tub Crookes, cu care Wilhelm Rontgen a descoperit razele X. Acestea sunt aplicate pe sanul pacientei prin intermediul unui cilindru de sticla.

Chirugul a prezentat si maladiile unor modele din picturile celebre. A inceput cu "Mona Lisa" (1503-1506) a lui Leonardo da Vinci. Conform opiniei lui Vito Franco, profesor de anatomie patologica la Universitatea din Palermo, Mona Lisa ar fi suferit de hipercolesterolemie. Franco sustine ca in jurul ochiului stang al chipului pictat se afla o pata galbuie, "o colectie de acizi grasi stransi sub piele". Semnele hipercolesterolemiei pot fi confirmate si prin lipoame subcutanate la nivelul mainilor, arata specialistul.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri