Moldova a fost pe vremuri o savană tropicală

joi, 25 iulie 2013, 01:50
2 MIN
 Moldova a fost pe vremuri o savană tropicală

Pe miriştile răzeşilor au păscut cu milioane de ani în urmă antilope şi gazele, sub privirile pofticioase ale tigrilor şi hienelor. 

 

Mai multe fragmente osoase de mamifere care au trăit în urmă cu 10 milioane de ani au fost găsite în localitatea Creţeşti, din judeţul Vaslui. Paleontologii susţin că aceste descoperiri arată că în Moldova a existat o savană caracteristică zonelor tropicale. Potrivit specialiştilor Muzeului "Vasile Pârvan" Bârlad, situl paleontologic se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 30 de metri pătraţi, fragmentele osoase de mamifere fiind scoase de la o adâncime de doi metri şi jumătate, de pe culmea unui deal.
Pe lângă cranii de tigri cu colţi sabie, mandibule de cal tridactil, fragmente de mandibulă de hienă şi mandibule de antilope şi gazele, cercetătorii au descoperit şi un craniu de calichotherium (foto), o combinaţie între cal şi rinocer. De fapt, este vorba despre un mamifer asemănător girafei, cu picioarele din faţă extrem de lungi şi care se termină cu gheare, iar în spate cu picioare scurte. "Acest craniu reprezintă un trofeu al descoperirilor din situl paleontologic de la Creţeşti, ceva unicat cel puţin în Europa de Est şi care certifică prezenţa acestui animal curios în partea de est a Carpaţilor. Astfel, completăm zestrea paleontologică a României cu un sit care ne dă o diversitate de specii din era Miocenului mediu. Prezenţa acestor fragmente osoase ne demonstrează că în această zonă a Moldovei, acum 10 milioane de ani, a existat o savană caracteristică zonelor tropicale, cu pădure şi zone foarte largi acoperite de iarbă, dezvoltate într-un climat cald", a declarat muzeograful Laurenţiu Ursachi de la Muzeul "Vasile Pârvan" Bârlad.

Comentarii