De Sănătate

Punem punctul pe știi

Poveste uluitoare: Transplant la 46 de ani între gemeni din familie cu 18 copii

miercuri, 29 noiembrie 2017, 02:50
4 MIN

Primul transplant de rinichi realizat la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” între gemeni (donator – primitor) a fost realizat zilele acestea, fiind o premieră pentru Centrul de Transplant Renal. Povestea celor doi fraţi în vârstă de 46 de ani, Cornel şi Costel, este una uluitoare. Şi asta nu doar pentru că fac parte dintr-o familie neobişnuit de numeroasă, cu nu mai puţin de 18 copii.

Deşi au 46 de ani şi sunt fraţi gemeni, bărbaţii operaţi zilele acestea au fost crescuţi de familii diferite, pentru că, atunci când mama lor i-a născut, o vecină care nu putea să aibă copii a rugat-o să îi dea unul dintre băieţi să-l crească. Abia la vârsta de şapte ani, Cornel şi Costel s-au întâlnit prima dată şi au aflat că sunt fraţi, de atunci ţinând mereu legătura, măcar la telefon. Costel D., cel care a donat un rinichi fratelui său geamăn, spune că a făcut gestul din toată inima, pentru că nu şi-a dorit ca el să sufere vreo clipă făcând dializă.

„Acum am rămas fiecare cu câte un rinichi“

„Ceea ce m-a determinat să îl ajut a fost că m-am gândit la viaţa fratelui meu, nu am vrut să îl văd că face dializă şi că suferă. Am mai văzut pe alţii cât de greu le este să facă dializă, aşa că i-am zis să renunţe şi să le spună medicilor că are un frate care este dispus să doneze. Am făcut asta sufleteşte, cu toată inima şi cu încredere în medicii şi profesorii de aici, iar acum suntem doi în unul, am rămas fiecare cu câte un rinichi“, povesteşte zâmbind Costel D. Fratele său, Cornel L. a trăit încă din prima clipă doar cu un singur rinichi, însă până acum un an de zile nu a avut probleme de sănătate. Atunci când a început să se simtă tot mai rău, a ajuns la spital, unde a aflat că suferă de glomerulonefrită cronică, în fază avansată, şi că fie îşi va continua viaţa făcând dializă, fie va fi nevoie de transplant. Mai exact, din cauza bolii, rinichiul său nu mai funcţiona corespunzător, având nevoie de supleerea funcţiei renale. Spune că nu ar fi avut curajul să îi ceară asta fratelui său geamăn, chiar dacă ştia că ar putea să-şi petreacă restul vieţii legat de aparatul de dializă de trei ori pe săptămână. „Ştiam că dializa este ceva rău, şi când fratele meu a zis că se oferă să îmi doneze, m-am bucurat, pentru că nu aş fi avut curajul să cer asta. Dacă nu primeam rinichiul, viaţa ar fi fost un chin, ar fi trebuit să renunţ la meseria pe care o practic, cea de muzicant. Eu am crescut într-o familie de muzicanţi, şi de când eram copil fac asta, şi copiii mei fac acum acelaşi lucru“, a povestit bărbatul. Acesta este toboşar în fanfara Transilvania, fiind din judeţul Vaslui, în timp ce fratele lui spune că lucrează într-un mediu „ceva mai plin de infecţii, strângând gunoaiele de la porţile oamenilor“.

Compatibilitate perfectă între cei doi

Medicii de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“ spun că, pe lângă faptul că această intervenţie este o premieră, este şi cel de-al 19-lea transplant din acest an, fiind totodată cea de-a zecea pereche de transplant de la donator viu. Intervenţia a durat aproximativ patru ore, iar medicii spun că totul a decurs fără probleme deosebite, conform aşteptărilor. „Din punct de vedere chirurgical, nu a fost nicio problemă, partea bună este faptul că a existat o compatibilitate perfectă, ne-am dori să mai existe astfel de cazuri, însă ele sunt extrem de rare“, a explicat dr. Daniel Andone, medic specialist urolog, care a făcut parte din echipa care a realizat transplantul. Deşi este vorba despre un transplant renal între gemeni, ceea ce presupune că structura imunologică este la fel, medicaţia imunosupresoare este necesară şi după intervenţie, însă în doze mai mici.

„Aceasta este situaţia ideală, deoarece fiind gemeni compatibilitatea este de 100%. Va fi nevoie de medicaţie imunosupresoare, se foloseşte însă o doză minimă în comparaţie cu alte cazuri. În prezent, pacienţii se recuperează în secţia de transplant, şi sperăm să ajungă cât mai repede acasă. Este o familie foarte unită, o familie în care problemele de sănătate antrenează întreaga comunitate, astfel încât, atunci când unul din fraţi a avut nevoie de transplant, au fost mai mulţi donatori, dar fratele geamăn a fost cel mai potrivit. Nu a avut niciun moment de ezitare atunci când i s-a propus, şi a reuşit să-şi salveze fratele şi să prelungească o viaţă cât se poate de normală. Acum putem spune că este o conexiune mai mare între ei, şi sperăm să aibă în continuare o evoluţie bună. Sperăm să îşi poată petrece sărbătorile în familie“, a precizat dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale. Primul transplant de rinichi între gemeni din România  a fost realizat la Bucureşti în anul 2011, aceştia având la momentul respectiv 42 de ani.

 

 

Comentarii