Revoluţia anti-Dragnea începută în PSD la Timişoara are susţinători şi la Iaşi

Taberele din PSD, tot mai încrâncenate. Ivan și Chirica au pus gaz pe foc

luni, 19 iunie 2017, 02:02
6 MIN
 Taberele din PSD, tot mai încrâncenate. Ivan și Chirica au pus gaz pe foc

Mai aprinde Iaşul scânteia unei revoluţii? Organizaţia Municipală a PSD Iaşi s-a declarat de partea lui Sorin Grindeanu în războiul dintre premier şi liderul autoritar al PSD, iar în ţară doar PSD Timiş, de unde vine Sorin Grindeanu, e de partea „rebelilor”. Până şi organizaţia PSD din judeţul de „baştină politică“ a lui Victor Ponta, Gorj, şi-a repudiat trimisul în Parlament. La Iaşi, Mihai Chirica şi europarlamentarul Cătălin Ivan au îndemnat ieri la boicotarea moţiunii, dar spre surprinderea multora PSD Iaşi a anunţat ieri că toţi parlamentarii locali ai partidului au semnat moţiunea de cenzură.

Primarul Iaşului a declarat ieri că a discutat cu premierul Grindeanu despre proiectele locale şi ale Regiunii de Nord-Est şi că a primit răspunsul că ele rămân prioritare. Este vorba de autostrada „Mon­tana“, de conexiunea rutieră Bacău – Braşov, centura oraşului şi Spitalul Regional de Urgenţă.

Totuşi, „nu persoana domnului Grindeanu es­te relevantă, ci continuarea actului de guvernare“, a spus Mihai Chi­rica.

„În momentul de faţă, paradoxal este că PSD vrea să iasă de la guvernare, ceea ce ar înşela aştep­tările celor 3,5 milioane de oameni care în decembrie au muncit pentru asta alături de noi“.

El a adă­ugat că, acum, cei care se poziţio­nează împotriva lui Dragnea sunt etichetaţi ca nişte paria, deşi nu vizează nici funcţii ministeriale, nici bani.

„Nu este niciun fel de problemă cu persoana domnului Liviu Dragnea, pentru că niciunul dintre cei vizaţi – şi aici vorbesc şi în numele persoanei mele – nu urmăreşte ocuparea unei funcţii politice, nici a unei funcţii ministeriale, nici obţinerea unui avantaj de nicio natură. Misiunea mea este aici, la Primăria municipiului Iaşi, dar nu pot să rămân indiferent când, în jur, totul se năruie doar din motivele personale ale lui Liviu Dragnea“, a spus Chirica, arătând că nu mai există credibilitate după ce, la scurt timp de la numirea unui guvern, acesta este dat jos pentru motive personale.

Primarul Iaşului a transmis şi un mesaj din partea lui Sorin Grin­deanu: „Nu are niciun scop personal în această guvernare; este dispus să facă orice sacrificiu care este favorabil ţării şi Regiunii de Nord-Est implicit, este dispus să negocieze orice formă de administrare a acestui partid, a PSD, în condiţiile în care PSD demonstrează că poate merge mai de­parte. Nu are nimic personal cu domnul Dragnea, dar nu poate accepta să devină unealta cuiva“.

Cât priveşte parlamentarii ieşeni social-democraţi, au existat presiuni, a fost sunat fiecare dintre ei, mai spune primarul Iaşului. El le-a cerut să fie responsabili şi să demons­treze întregii ţări că pot să arate că Iaşul este Capitala renaşterii naţionale.

„Ameninţări, presiuni şi alte lucruri de genul ăsta au loc permanent; toţi deputaţii, senatorii din grupul PSD sunt luaţi unul câte unul şi ameninţaţi sau constrânşi, ori li se oferă tot felul de favoruri – cum i s-au oferit şi lui Sorin Grin­deanu, numai să plece din funcţia de premier“, susţine Cătălin Ivan.

„În acest moment, moţiunea nu are nicio şansă să treacă. Dar până miercuri, cu metode specifice, se pot întâmpla multe“, a adăugat el, precizând că partidul e „disciplinat, tăcut şi care face ceea ce trebuie să facă“, şi că de aceea nu se plânge nimeni pe faţă că a fost ameninţat.

Un partid la izolare

„Greşelile de la nominalizarea primului prim-ministru, de la Ordonanţa 13, de la Legea sala­rizării unice, de la demiteri şi decapitări de lideri politici care se ţin lanţ de doi ani de zile nu mai pot fi tolerate. Nu se mai poate continua aşa. Ne tăiem singuri rezervele de încredere pe care le mai aveam în relaţia cu comunitatea europeană şi în lume. Nu mai putem să continuăm, şi o spun cu sinceritate, sub preşedinţia lui Liviu Dragnea“, a afirmat Chirica.

La rândul său, Cătălin Ivan afirmă că „este greu de explicat la Bru­xelles cum s-a ajuns la această criză şi care sunt cauzele ei“ şi că instabilitatea care se vede din capitala UE în capitala României se dato­rează unui singur om: Liviu Drag­nea.

De altfel, şi primarul Iaşului a constatat că nu există niciun fel de contact politic între PSD şi alte partide de aceeaşi orientare din Europa. Sunt doar două posibilităţi, spune Mihai Chirica.

În prima, moţiunea trece, „ceea ce înseamnă propu­nerea unui nou prim-ministru, refuzul 1, refuzul 2, propunerea preşedintelui – care va fi făcută în perspectiva bătăliilor politice 2019 (alegeri prezidenţiale, n.r.) şi 2020 (alegeri parlamentare, n.r.) – care poate fi acceptată sau nu de către Parlament. Dacă o refuză, se intră în alegeri anticipate, iar asta e cea mai bună rezolvare pentru opo­ziţie, pentru că situaţia PSD e dramatică. Dacă o acceptă, nu va fi un guvern democratic, pentru că nu ar fi o consecinţă a alegerilor din 2016. Dacă moţiunea nu trece, Grin­deanu – care nu poate fi demis de către preşedinte – îşi desemnea­ză noii miniştri, care sunt avizaţi de preşedinte şi apoi depun jură­mântul. În concluzie, dacă trece moţiunea, guvernul PSD dispare; dacă nu trece moţiunea, guvernul îşi continuă treaba“.

„Dacă, prin absurd, această mo­ţiune trece, intrăm într-o pe­rioadă de instabilitate politică, pentru că nu mai există niciun argument ca Iohannis să mai pună premier de la PSD – şi-aşa a pus foarte greu în decembrie, când am câştigat alegerile“, a adăugat şi Cătălin Ivan.

PSD: Toţi parlamentarii ieşeni au semnat moţiunea

Reacţiile nu au întârziat să apară.

„Un exclus din PSD, europarlamentarul Cătălin Ivan, şi un altul care se auto-exclude zi de zi din par­tid printr-o asiduă propagandă anti-PSD, primarul Mihai Chirica, au folosit abuziv tribuna Primăriei Iaşi pentru a lansa minciuni, intoxicări publice şi atacuri la adresa conducerii PSD şi a celor care i-au ajutat să acceadă la demnităţile pe care le ocupă acum“, a replicat Ovidiu Laicu, vicepreşedinte al Organizaţiei judeţene Iaşi a PSD.

„Este de o ipocrizie dincolo de ori­ce limită să dai lecţii de politică, de moralitate, de atragere de fonduri, de performanţă în administraţie publică, în timp ce toate proiectele primăriei Iaşi pe fonduri europene au căzut ca popicele, iar anul 2017 înseamnă zero euro la Iaşi. Este un adevăr faptul că de când «reformatorul» Chirica l-a executat public pe colegul său Cosmin Coman, fă­ră nicio justificare serioasă, doar din orgoliu personal, s-a ales praful de direcţia de proiecte euro­pene a primăriei“, arată vicele PSD Iaşi.

Într-un alt comunicat se arată că „parlamentarii de Iaşi şi-au arătat susţinerea pentru moţiunea de cenzură“.

„Toţi parlamentarii noştri vor fi prezenţi miercuri la Bu­cu­reşti şi vor susţine moţiunea de cenzură. Astăzi, la citirea moţiunii în Parlament au absentat Vasile Cîtea şi Nicolae Bănicioiu, care nu sunt în ţară, însă am discutat cu ei şi vor ajunge miercuri la şedinţa plenului reunit. Am încredere că, la Iaşi, partidul rămâne unit şi colegii mei vor vota pentru continuarea în parametri clari şi concişi a programului de guvernare“, declară Maricel Popa, preşedintele PSD Iaşi.

Comentarii