Teorie conspiraţionistă în literatură: Charlotte Bronte şi-a ucis surorile, ca apoi să fie ucisă de soţul ei

miercuri, 30 octombrie 2013, 14:27
2 MIN
 Teorie conspiraţionistă în literatură: Charlotte Bronte şi-a ucis surorile, ca apoi să fie ucisă de soţul ei

Familia Brontë a oferit literaturii universale poate cele mai de seamă scriitoare ale secolului al XIX-lea. Cele trei surori, Charlotte, Emily și Anne, au rămas în bibliografia obligatorie pentru cei ce studiază literatura engleză, cu romane precum ”Jane Eyre”, ”La răscruce de vânturi” sau ”Necunoscuta de la Wildfell Hall”. Toate au murit însă tinere, căzând parcă pradă unui blestem abătut asupra întregii familii. Criminologul James Tully, autorul cărții ”Crimele Charlottei Brontë” (The Crimes of Charlotte Brontë) propune însă o teorie cel puțin la fel de sinistră.

Dintre cele cinci fete ale familiei Brontë, doar trei au atins vârsta maturității (Charlotte, născută în 1816, Emily, născută în 1818 și Anne, născută în 1820) și toate au produs opere literare. Întrucât mama lor murise de cancer în 1821, Charlotte a avut grijă de surorile sale, având mereu față de acestea un comportament matern. Împreună cu ele și cu fratele Patrick Branwell, au creat propriile lumi sub forma tărâmurilor fermecate Angria și Gondal, cronicate în ample scrieri din care s-au păstrat doar fragmente. Ascensiunea lor a fost curmată însă de morți considerate de unii suspecte, niciunul dintre copiii familiei Brontë neajungând să împlinească patruzeci de ani.
 
În cartea sa, ”Crimele Charlottei Brontë”, criminologul James Tully susține că, deși la rândul ei recunoscută în epocă, Charlotte ar fi fost invidioasă pe succesul și pe valoarea scriiturii surorilor mai mici și geloasă pe pasiunea pe care acestea o dezvoltaseră față de dascălul Arthur Bell Nicholls, ajutor de preot în biserica în care slujea tatăl lor, Patrick Brontë. Împreună cu acesta, care dorea să pună mâna pe drepturile bănești ale familiei Brontë, Charlotte și-ar fi otrăvit surorile în 1848 și 1849, căsătorindu-se apoi cu Nicholls.
 

Laolaltă cu cele două tinere, ar fi fost ucis și fratele mai mic, Patrick Branwell (născut în 1817), de asemenea un scriitor în devenire. Deși în unele însemnări Charlotte se arată foarte afectată de decesele din familie, aceasta a interzis publicarea post-mortem a celui de-al doilea roman al surorii sale Anne, ”Necunoscuta de la Wildfell Hall”, susținând că nu era o lucrare demnă de a fi păstrată. Rămasă însărcinată la scurt timp după căsătoria cu Nicholls, Charlotte a murit înainte de naștere, în 1855.

Citeste mai departe

Comentarii