Ţiganii din Iaşi vor şi ei autonomie, dacă proiectul Ţinutului Secuiesc se aprobă

sâmbătă, 20 septembrie 2014, 12:09
1 MIN
 Ţiganii din Iaşi vor şi ei autonomie, dacă proiectul Ţinutului Secuiesc se aprobă

Proiectul Uniunii privind autonomia Tinutului Secuiesc a incins spiritele in comunitatea romilor, care ameninta ca vor cere autonomia daca planul UDMR va fi acceptat.

"Dorinta romilor din aceste zone este de a nu se maghiariza romii vorbitori de limba maghiara si de a nu se pierde identitatea de etnici romi si de alegatori.

Credem ca acest proiect are doar culoare politica de a negocia in turul 2 voturile maghiarilor. In cazul in care acest proiect va fi acceptat se va crea un precedent si noi, romii, vom cere autonomie in judetele cu o mare pondere de romi, cum ar fi, spre exemplu, in judetele Salaj, Oradea, Cluj, Calarasi, Iasi, Olt si Galati", se arata in comunicatul de presa remis de catre Partida Romilor Pro Europa.

Doleantele legate de autonomie ale maghiarilor datează de la Unirea de la 1918 şi proiectul de autonomie nu este unul separatist, a precizat Kelemen Hunor. Astfel, regiunea formată din judetele Harghita, Covasna si Mures ar trebui sa se constituie ca o regiune autonoma avand personalitate juridica in cadrul statului unitar si indivizibil Romania, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constitutie si prezentului statut.

Proiectul Uniunii privind autonomia Tinutului Secuiesc prevede ca regiunea să fie condusa de un Consiliu regional si unul executiv cu presedinte care să participe la sedintele Guvernului Romaniei la care sunt tratate probleme care privesc regiunea.

evz.ro

 

Comentarii