UMF are o nouă Cartă și un nou Cod de Etică. Urmează şi un nou sistem de vot?

luni, 19 decembrie 2016, 02:58
2 MIN
 UMF are o nouă Cartă și un nou Cod de Etică. Urmează şi un nou sistem de vot?

Care sunt cele mai importante prevederi din documentul adoptat prin referendum:

Comunitatea academică a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ a aprobat, în urma referendumului, validarea Cartei Universitare şi a Codului de Etică modificate de către noua conducere a instituţiei de învăţământ superior medical.

În urma referendumului la care a participat întreaga comunitate academică, desfăşurat la finalul săptămânii trecute, s-au validat unele măsuri unice în universităţile din România, printre care şi limitarea numărului de mandate pe care le pot avea prorectorii şi decanii la două, după ce Legea Educaţiei Naţionale reglementează doar numărul mandatelor pe care le poate avea un rector.

La vot au fost prezente 507 cadre didactice şi de cercetare, suficient pentru a îndeplini cvorumul, dintre acestea 91,89% fiind de acord cu modificările aduse.

„Procesul de revizuire a Cartei a început în primăvara acestui an, prin consultarea comunităţii academice asupra modificărilor necesare a fi aduse. Acesta a fost primul pas al unui proces complex şi transparent, în care s-au implicat toţi membrii comunităţii academice cu scopul armonizării Cartei cu toate schimbările care au survenit de la ultima modificare, în 2011“, au transmis reprezentanţii UMF Iaşi.

Propunerea UMF Iaşi de modificare a Cartei a fost votată de către Senatul UMF pe 14 noiembrie şi s-a aflat până pe 25 noiembrie în dezbatere publică pe siteul instituţiei de învăţământ superior. Pe 9 ianuarie, Senatul se va reuni şi unul dintre subiectele de pe agenda acestuia va fi validarea formulei finale, pe 10 ianuarie urmând a fi trimisă la Ministerul Educaţiei Naţionale pentru obţinerea avizului de legalitate.

„Este necesară corelarea Cartei cu legislaţia în vigoare în domeniul învăţământului, în condiţiile în care, de la publicarea noii legi, în 2011, au fost adoptate peste 300 de acte normative de modificare“, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.

Întrebat la conferinţa de presă despre oportunitatea modificării sistemului de alegeri de la UMF, unic în peisajul românesc prin votul pe bază de punctaj, rectorul a spus că acest lucru nu a fost luat încă în considerare, dar că se află sub analiză.

Comentarii