Un copil de 5 ani era pe fundul bazinului de la ștrand în comă, salvamarii erau la terasă

vineri, 04 august 2017, 02:01
3 MIN

Un copil de 5 ani a stat minute bune pe fundul bazinului, alaltăseară, până să fie scos de un bărbat. Mulţimea era revoltată pe motiv că nici un salvamar nu şi-a făcut apariţia. „Avem angajaţi acolo doi salvamari şi doi asistenţi“, spun oficialii din Primărie. Poliţia a deschis un dosar penal în acest caz. Băiatul a fost dus în comă la spital. Ieri îşi revenise în simţiri, starea lui fiind însă în continuare gravă.

Un copil în vârstă de cinci ani a fost pe punctul de a se îneca, alal­tăseară, într-un bazin al ştrandului municipal de pe strada Cicoarei. Din primele informaţii, copilul se afla la ştrand fără supravegherea părinţilor. În plus, în locul în care a fost găsit co­pilul inconştient, apa era foarte adân­că.

Incidentul a avut loc în jurul orei 19.45, atunci când mai mulţi tineri şi copii au observat o siluetă plutind pe fundul unui bazin al ştrandului. Un bărbat care se afla împreună cu fami­lia la ştrand nu a stat mult pe gânduri şi a sărit în bazin pentru a-l scoate, apoi unii martori au sunat la numărul de urgenţă, 112.

La faţa locului au fost trimise un echipaj SMURD şi unul de Poliţie. Medicii au început resuscitarea copilul, iar acesta a răspuns ma­nevrelor medicale. Copilul a fost dus apoi la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ din Iaşi, în stare gravă, însă, în cursul zilei de ieri, starea sa a început să se îmbunătăţească, fiind internat la Terapie Acută.

„Copilul e mai bine, e conştient, a început să respire spontan şi a fost detubat. Deocamdată evo­luează bine, trebuie văzută care va fi evoluţia sa în continuare. Are şi pneumonie. Norocul său a fost că s-au început manevrele de resuscitare la faţa locului, şi că nu a stat mai mult de cinci minute în apă. Cu toate acestea, va avea nevoie de spitalizare mai mult timp“, a precizat dr. Lucian Cernahoschi, purtător de cuvânt al spitalului.

Salvatorul: „Nu există niciun salvamar pe aici“

Bărbatul care a scos copilul din apă a criticat însă conducerea ştrandului.

„Nu există niciun salvamar pe aici, iar mulţi dintre oamenii prezenţi stau şi se uită, nu fac nimic să ajute. Unde sunt salvamarii, dacă există aşa ceva?“, s-a întrebat retoric bărbatul.

Poliţiştii au precizat că au deschis un dosar penal în acest caz.

„Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la faptul că un copil în vârstă de aproximativ cinci ani a fost pe punctul de a se îneca într-un bazin al ştrandului municipal. În acest caz, poliţiştii întreprind cercetări pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor faptului“, a precizat Anca Vîjiac, din cadrul Poliţiei Iaşi.

Din primele informaţii obţinute de către poliţişti, se pare că minorul se afla acolo în grija unei rude apropiate. De asemenea, reprezentanţii Primăriei Iaşi, în administrarea căreia se află ştrandul municipal, au precizat că există salvamari aici. Însă, se pare că nu şi-au făcut treaba, cel mai probabil aceştia aflându-se la terasele din interior, la umbră, unde sunt văzuţi zilnic de către ieşenii care frecventează locul de agrement.

„La ştrandul municipal sunt angajaţi doi salvamari, cu atestat. Unul cu contract permanent, iar celălalt, cu perioadă determinată, plus doi asistenţi medicali, dintre ca­re unul cu contract permanent, iar celălalt detaşat pentru perioada se­zonului estival, de la Direcţia de Asistenţă Comunitară“, a precizat ieri, Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi.

Acesta nu a ştiut să precizeze dacă aceşti angajaţi şi-au făcut sau nu datoria, sau dacă erau acolo, în seara incidentului. Acest lucru ar urma să fie stabilit în cadrul anchetei demarate deja de Poliţie.

Andrei DÎSCĂ, Mădălina OLARIU

Comentarii