125 de ani de când icoana făcătoare de minuni este la Mitropolie

luni, 22 ianuarie 2018, 02:50
2 MIN
 125 de ani de când icoana făcătoare de minuni  este la Mitropolie

La începutul lunii februarie se împlinesc 125 de ani, conform reprezentanţilor Mitropoliei Moldovei şi ai Bucovinei, de când icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului se află în Catedrala Mitropolitană.

Conform arhivelor Mitropoliei şi informaţiilor publicate de portalul acesteia, doxologia.ro, istoricul icoanei datează încă din 1854, când, la începutul lunii februarie, un călugăr de la Mănăstirea Socola a găsit lacrimi prelinse din ochii Fecioarei Maria pe restul icoanei. Acesta a chemat ecleziarhul bisericii, episcopul Filarte Scriban, rectorul seminarului, iar aceştia au decis ca biserica să fie încuiată până la slujba de vecernie, care are loc seara.

Biserica a mai fost deschisă abia seara când, conform celor de la doxologia, pe chipul Maicii Domnului din icoana erau „două şiroaie de lacrimi care străluceau“. Mitropolitul vremii, Sofroenie Mi­clescu, a venit şi a văzut la rândul său ce s-a întâmplat la mănăstire. Arhivele Mitropoliei vorbesc de faptul că ar fi curs timp de trei luni de zile lacrimi din ochii Maicii Domnului de pe icoană, care, până în aprilie, a fost desprinsă din catapeteasmă şi amplasată în mijlocul bisericii.

Icoana a fost îmbrăcată în aur şi argint pentru a fi protejată de către boierul Nicolae Roznovanu, iar aceasta a fost mutată în nou construita catedrală mitropolitană, cea care se află şi astăzi pe Bulevardul Ştefan cel Mare, în 1889, când au fost aduse şi moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. Ieşenii se pot închina la icoana Maicii Domnului în fiecare zi, aceasta fiind expusă până astăzi în interiorul catedralei.

Comentarii