70 de unităţi din Iaşi intră în controale după grozăviile descoperite în azilele din suburbiile Bucureştiului

marți, 11 iulie 2023, 01:50
2 MIN
 70 de unităţi din Iaşi intră în controale după grozăviile descoperite în azilele din suburbiile Bucureştiului

Toate centrele rezidenţiale din judeţ vor fi verificate pe parcursul acestei săptămâni de echipe mixte de control. Fiecare echipă are în componenţă reprezentanţi ai Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, Direcţiei de Sănătate Publică, Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean, ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor.

„Am constituit echipe mixte care vor verifica centrele rezidenţiale destinate persoanelor vârstnice, centrele rezidenţiale destinate persoanelor adulte cu dizabilităţi şi cele destinate copiilor care funcţionează pe raza judeţului Iaşi. Vor fi cinci echipe formate din câte şapte persoane. În funcţie de cum se va desfăşura activitatea, dacă va fi nevoie, vom căuta să suplimentăm numărul de echipe. Vrem să ne asigurăm că în cele aproximativ 70 de centre rezidenţiale din judeţ sunt respectate toate prevederile legale, iar beneficiarii sunt îngrijiţi aşa cum trebuie şi au nevoie. Fiecare instituţie va efectua verificări în aria de competenţă, urmând ca la final să avem o situaţie actualizată a tuturor centrelor rezidenţiale”, a declarat prefectul Bogdan Cojocaru.

Pe listă se află toate centrele celor două Direcţii de Asistenţă Socială – Generală, a Consiliului Judeţean, şi locală, a Primăriei Iaşi. Nu a fost uitat adăpostul pentru oamenii străzii, poate cel mai greu de gestionat dintre toate unităţile de asistenţă socială. Cel din Timişoara, de exemplu, a fost închis din cauza unor nereguli găsite la bucătărie şi în contractele de muncă ale personalului.

Sunt în curs de verificare, de asemenea, cele trei unităţi medico-sociale patronate de Consiliul Judeţean de la Bivolari, Răducăneni şi Podu Iloaiei.

Vor fi controlate inclusiv cele două azile pentru persoane vârstnice administrate de DAS, dar şi cele private cu sau fără contract cu direcţiile de asistenţă socială.

După finalizarea seriei de verificări, datele vor fi centralizate şi transmise administraţiei guvernamentale. Controalele se desfăşoară la nivelul întregii ţări, după dezvăluirile privind condiţiile mai mult decât precare în care persoane vârstnice, unele cu diferite afecţiuni, trăiau în trei azile din oraşul Voluntari, Ilfov, ale unei asociaţii.

În urma dezvăluirilor presei urmate de descinderea procurorilor DIICOT, oamenii de acolo au fost găsiţi „piele şi os”, neîngrijiţi, având pe corp semne de lovituri, dar şi cu banii luaţi. Asociaţia se numără printre puţinele care primesc bani de la stat pentru ceea ce ar fi trebuit să facă, dar şi de la cei internaţi, respectiv de la aparţinătorii acestora.

Comentarii