A băut un litru de bere şi a ieşit să exerseze parcarea laterală pentru examen. Până la urmă s-a răsturnat în comuna Bârnova

marți, 28 februarie 2023, 02:50
2 MIN
 A băut un litru de bere şi a ieşit să exerseze parcarea laterală pentru examen. Până la urmă s-a răsturnat în comuna Bârnova

Un ieşean care se voia şofer şi-a pus singur piedică, urcându-se la volan băut. El a reuşit să provoace şi un accident, ajungând astfel să fie condamnat pentru infracţiuni la regimul circulaţiei înainte să aibă permisul de conducere în buzunar.

În după-amiaza zilei de 29 august 2018, poliţiştii Secţiei 1 Poliţie Rurală au fost sesizaţi că la marginea satului Cercu din comuna Bârnova s-a răsturnat un Volkswagen albastru, iar şoferul s-ar putea să nu aibă permis.

Ajunşi la faţa locului, poliţiştii l-au găsit pe Maricel Butnaru lângă maşina avariată, bărbatul recunoscând că băuse şi că nu avea permis. Retroactiv, alcoolemia teoretică a fost stabilită la aproximativ 1,1‰ în sânge.

Pe parcursul cercetărilor, situaţia s-a lămurit. Butnaru băuse în jurul prânzului la un bar din sat un litru de Ciucaş, după care se întorsese acasă. Cum în noiembrie era programat pentru proba practică a examenului pentru obţinerea permisului de conducere, s-a hotărât să iasă cu maşina pentru a exersa parcarea laterală.

A condus până pe islazul sătesc, unde a exersat timp o oră, după care a plecat spre pădure, pe un drum forestier. La întoarcerea în sat, într-o curbă strânsă, a pierdut controlul volanului din cauza vitezei şi s-a răsturnat. Îşi chemase în ajutor un nepot pentru a-l ajuta să pună maşina înapoi pe roţi, dar veniseră şi poliţiştii.

Butnaru a fost judecat pentru conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului şi conducere fără permis, recunoscându-şi faptele. Magistraţii Judecătoriei au apreciat că cele două infracţiuni avuseseră o gravitate medie, „şoferul” nefiind foarte beat şi provocând un accident care se soldase doar cu daune materiale. Lipsa antecedentelor penale, ca şi vârsta de doar 32 de ani au contribuit şi ele la o pedeapsă redusă.

„Conform caracterizărilor, reiese că acesta are un comportament bun în societate, nu este cunoscut ca fiind o persoană consumatoare de băuturi alcoolice, este un practicant al bisericii ortodoxe, ajutând la lucrări de construire a bisericii”, au mai reţinut magistraţii Judecătoriei.

Aceştia l-au condamnat pe Butnaru la un an de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Sentinţa nu este definitivă, ea putând fi contestată cu apel. 

Comentarii