A dat foc la casă ca să-i demonstreze cumnatului că e cu adevărat prost, aşa cum îl făcuse acesta. Totul a scăpat de sub control

marți, 16 august 2022, 01:50
2 MIN
 A dat foc la casă ca să-i demonstreze cumnatului că e cu adevărat prost, aşa cum îl făcuse acesta. Totul a scăpat de sub control

Un ieşean şi-a dat foc la casă, incendiul extinzându-se şi la şcoala aflată gard în gard cu gospodăria lui. După propriile-i afirmaţii, bărbatul a vrut să-i demonstreze că e prost cumnatului său. Judecătorii nu au putut să-l contrazică, dar nu au aplicat totuşi zicala conform căreia prostia se plăteşte.

„Demonstraţia” a fost pusă în scenă de Constantin Pintiliuc în seara zilei de 8 aprilie, la Cristeşti, în comuna Holboca. În cursul zilei, Pintiliuc se certase cu fraţii şi cumnatul său, acesta din urmă reproşându-i că nu umpluse cu apă un bazin din curte, folosit la udatul grădinii. Cumnatul îi spusese în mai multe rânduri că e prost. Deşi băut, Pintiliuc nu ripostase violent. Spusese doar că nu-i trebuie muncă în grădină. „O să vă dau foc la casă şi tot, şi nu o să vă mai trebuiască nimic”, adăugase Pintiliuc.

S-a întors apoi la barul de unde tocmai venise şi a mai băut vreo jumătate de oră. Amintindu-şi de reproşurile cumnatului, a intrat în casă şi, cu o brichetă, a dat foc la două fotolii din sufragerie. Apoi a ieşit în grădină, de unde a privit cum focul s-a extins la grinzile acoperişului, iar apoi la acoperişul şcolii gimnaziale Cristeşti, din imediata vecinătate. Incendiul a fost anunţat la Serviciul 112 la ora 21.24. Pompierii au intervenit cu şase autospeciale, dar nu au mai putut salva mare lucru din casa lui Pintiliuc. Aceasta a ars în proporţie de 80%. A ars şi acoperişul şcolii, apa folosită pentru stingerea incendiului afectând o sală de clasă şi diverse piese de mobilier. Luat la întrebări, Pintiliuc a dat anchetatorilor un răspuns dezarmant: „Am vrut să-i demonstrez cumnatului meu faptul că sunt prost”.

Bărbatul a fost trimis în judecată pentru distrugere, cazul revenind magistraţilor Judecătoriei Iaşi. În favoarea lui Pintiliuc au cântărit lipsa antecedentelor penale, ca şi faptul că recunoscuse imediat ce comisese. Judecătorii au apreciat că fapta sa reprezintă o excepţie, comportamentul bărbatului fiind în general unul care nu creează probleme. Ca urmare, Pintiliuc a fost condamnat la 2 ani de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. El va trebui totodată să plătească şcolii pagubele provocate, evaluate la 50.000 lei. Sentinţa poate fi încă atacată cu apel. 

 

 

Comentarii