Proxenet nemulţumit de pedeapsă

A exploatat sexual fete racolate din centrele de minori din Iaşi

joi, 24 martie 2022, 02:50
5 MIN
 A exploatat sexual fete racolate din centrele de minori  din Iaşi

Copilele de 14-15 ani aveau şi şase clienţi pe zi. Banii ajungeau la proxenet, care le-a spus judecătorilor că trebuia să-şi întreţină familia. Individului i se pare mult o condamnare la 3 ani şi 6 luni de închisoare.

Procurorii cer judecătorilor să-şi schimbe părerea cu privire la un ieşean condamnat pentru trafic de minori. Acesta a primit o pedeapsă apropiată de minimul legal, deşi fetele traficate abia intraseră în adolescenţă. Magistraţii Tribunalului par să-l fi crezut pe cuvânt când a spus că a determinat doi copii să se prostitueze pentru a-şi creşte propriii copii.

Cele două victime ale lui Valeriu Berescu, C.C.T. şi D.G., i-au căzut în plasă în toamna lui 2019. Fetele, în vârstă de 15, respectiv 14 ani, aveau situaţii personale similare. Prima rămăsese în grija bunicii materne de la 5 ani, după ce părinţii săi s-au despărţit. La 11 ani fugise prima oară de acasă, fiind internată într-un centru de minori. La rându-i, D.G. fusese îngrijită de părinţi doar până la vârsta de 2 ani, când aceştia s-au despărţit. Fusese încredinţată bunicii sale, care însă a murit pe când fata avea 11 ani. Revenită la mamă, fata avusese de înfruntat avansurile sexuale făcute de concubinul acesteia. În cele din urmă, apelase la ajutorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială, fiind internată într-un centru de minori, unde locuia însă cu intermitenţe. Când pleca din centru, fata locuia fie la mama sa, fie la Berescu, care era văr cu aceasta.

În vara lui 2019, C.C.T. îşi luase bilet de voie de la apartamentul social unde era internată, ieşind în oraş împreună cu o colegă. La un magazin s-au întâlnit cu Berescu, acesta oferindu-se să-i cumpere ţigări lui C.C.T., asigurând-o de sprijinul său. Fata a continuat să se întâlnească cu bărbatul, pe care începuse să-l perceapă ca pe un tată. După un timp, i-a propus să se prostitueze pentru el în Germania sau Anglia, iar fata a acceptat. Pentru început însă, i-a închiriat un apartament, i-a cumpărat un telefon ieftin şi i-a făcut un cont pe un site de anunţuri. I-a spus că va trebui să-i dea lui toţi banii câştigaţi, întrucât el avea de achitat chiria, benzina la propria-i maşină, mâncarea, lenjeria intimă ori prezervativele. Ulterior, fata avea să spună că-şi începuse activitatea ca prostituată în jurul zilei de 14 octombrie, amintindu-şi că pe Splai Bahlui se aflau autocarele pelerinilor. Fata s-a prostituat pentru Berescu până în februarie 2020, în mai multe apartamente din zona Chimiei, Copou sau de pe stradela Alexandru Ipsilanti, unde au şi fost găsiţi de poliţie. În medie, fata avea câte 5-6 clienţi pe zi, câştigând pentru proxenet 45.000 de lei lunar. Din aceşti bani, C.C.T. primea în fiecare lună 2-300 de lei. În perioada în care a "lucrat" pentru Berescu, fata a aflat de la fiul acestuia că individul se ocupa în mod obişnuit cu furturile din Germania, iar soţia sa se afla după gratii.

A doua fată a fost atrasă de Berescu spre prostituţie cu promisiunea că îşi va putea permite să-şi cumpere o garsonieră. Fata a fost de acord, pentru că nu voia să se mai întoarcă în centrul de minori. Ulterior, şi-a dat seama că nu mai poate da îndărăt. A fost cazată într-un apartament din apropierea Palas Mall împreună cu alte două fete care lucrau pentru cunoştinţe de-ale lui Berescu. Din noiembrie 2019 până în februarie 2020, fata a câştigat pentru Berescu 18.000 de lei. Din februarie, fata a aflat de la nişte căldărari că Berescu le-o vânduse lor, contra sumei de 200 de euro. A ajuns în casa acestora, unde timp de aproximativ o lună a fost tratată ca o sclavă, fiind folosită la treburile gospodăreşti. A reuşit în cele din urmă să fugă.

În faţa anchetatorilor, Berescu şi-a recunoscut faptele, iar în faza de judecată a precizat că le regretă, săvârşindu-le pentru a-şi întreţine cei şase copii. "Reiese din întreg materialul probator administrat în cauză faptul că inculpatul le-a recrutat pe persoanele vătămate minore, a căror vârstă o cunoştea, şi profitând de starea acestora de vădită vulnerabilitate, promiţându-le o viaţă mai bună, le-a obligat să practice prostituţia în folosul lui, speculând vulnerabilitatea materială şi emoţională a celor două minore, aflate la o vărstă fragedă, lipsite de suport familial şi experienţă de viaţă", au reţinut judecătorii. Ei au precizat totodată că pedeapsa trebuie să aibă drept consecinţă recuperarea inculpatului şi să-i arate că a greşit, determinându-l "la reflecţie şi la conştientizarea a ceea ce a făcut".

"Pedeapsa nu trebuie percepută de către inculpat ca o răzbunare din partea comunităţii pentru că s-a abătut de la normele legale şi de convieţuire socială, ci ea trebuie să conducă în final la redarea sa societăţii, aptitudinea coercitivă a pedepsei fiind apreciată numai dacă ţine seama de natura morală a omului, de capacitatea sa de a-şi analiza faptele şi de a se hotărî pentru o conduită compatibilă cu interesele societăţii", au spus magistraţii. Aceştia l-au condamnat pe Berescu la 3 ani şi 6 luni de închisoare, ca şi la plata unor daune morale de câte 15.000 lei către fiecare dintre cele două fete. Sentinţa Tribunalului a fost atacată atât de procurori, cât şi de inculpat. La termenul de ieri, magistraţii Curţii de Apel au stabilit data de 14 aprilie pentru pronunţarea sentinţei definitive.

Comentarii