A fost dat afară din PSD pentru că s-a întâlnit cu liberalii. Şedinţa de excludere a avut loc la o pizzerie

miercuri, 30 august 2023, 01:50
2 MIN
 A fost dat afară din PSD pentru că s-a întâlnit cu liberalii. Şedinţa de excludere a avut loc la o pizzerie

Un consilier local dat afară din PSD, vrea înapoi în partid. Acesta a contestat decizia de excludere, cerând anularea acesteia. Excluderea din partid a unui consilier local are drept consecință pierderea calității de reprezentant al comunității locale, ca și a indemnizației aferente.

Vasile Macovei a fost ales consilier local în Mogoșești, din partea PSD, la alegerile locale din 2020. În aprilie 2021, el a fost exclus din partid, reproșându-i-se că a adoptat atitudini negative față de PSD, că se afișase alături de liberali la activitățile organizate de aceștia în campania electorală și că votase în favoarea alegerii unui viceprimar PNL. Macovei reclamă faptul că ședința filialei locale în care a fost exclus nu a fost statutară, întrunirea desfășurându-se într-o pizzerie din Iași și încălcându-i-se dreptul de a fi informat și de a se apăra. Consilierul a precizat că a contestat excluderea la Comisia Națională de Etică, Integritate și Arbitraj a partidului. Statutul partidului nu prevede însă un termen de soluționare a contestației, existând riscul ca prefectul să emită în orice moment ordinul prin care s-ar constata pierderea de către Macovei a mandatului de consilier.

De cealaltă parte, reprezentanții PSD au arătat că, în conformitate cu statutul partidului, o hotărâre de sancționare poate fi contestată în termen de 15 zile. Or, Macovei se adresase Comisiei de Etică abia în octombrie 2021, la 84 de zile după ce primise decizia de excludere. În plus, el se adresase instanței fără a aștepta verdictul comisiei. Depusese acțiunea în instanță la trei zile după ce înaintase contestația către Comisia de Etică. La rândul ei, comisia se pronunțase după alte trei zile, respingându-i plângerea.

Magistrații Tribunalului nu au intrat în dezbaterea referitoare la gravitatea faptelor ce i se reproșau lui Macovei sau a sancțiunii aplicate. Conform unei decizii a Curții Constituționale, în cazul disputelor dintr-un partid, instanța are rolul de a analiza respectarea normelor statutare și de a verifica dacă dreptul la apărare a fost efectiv asigurat. „Este de domeniul evidenţei că reclamantul era obligat să parcurgă integral procedura în faţa jurisdicţiilor interne ale partidului, astfel cum aceasta este reglementată de statului partidului respectiv. În prezenta cauză, este de domeniul evidenţei faptul că reclamantul nu a urmat procedura în faţa organelor cu atribuţii juridicţionale ale partidului anterior promovării prezentei contestaţii, ci s-a adresat instanţei anterior epuizării primului grad de jurisdicţie internă”, au constatat judecătorii. Cum Macovei nu epuizase căile de atac stabilite de statutul PSD, magistrații Tribunalului au considerat plângerea acestuia ca inadmisibilă și au respins-o. Macovei a contestat sentința, dosarul intrând pe rolul Curții de Apel. Până ce această instanță se va pronunța, Macovei va rămâne consilier local. 

Comentarii