A funcţionat sau nu clandestin în pandemie Cafeneaua Piaţa Unirii? Un caz ciudat ajuns în instanţă

luni, 24 aprilie 2023, 01:50
2 MIN
 A funcţionat sau nu clandestin în pandemie Cafeneaua Piaţa Unirii? Un caz ciudat ajuns în instanţă

Intervenţia poliţiei la un scandal petrecut în Cafeneaua Piaţa Unirii s-a soldat cu o amendă pentru încălcarea reglementărilor COVID. Ora la care avusese loc scandalul depăşise cu mult ora la care barurile şi restaurantele ar fi trebuit să fie închise.

Incidentul s-a petrecut în noaptea de 14/15 ianuarie anul trecut. La ora 2.15, un bărbat a sunat la serviciul 112, reclamând faptul că fusese agresat în incinta cafenelei de o persoană necunoscută.

Poliţiştii ajunşi la faţa locului nu au putut intra în local, întrucât ambele intrări erau încuiate. Dinăuntru se auzea însă muzică, aşa că au aplicat o amendă de 2.500 lei pentru faptul că localul nu-şi încheiase activitatea la ora 22.00. De altfel, în perioada pandemiei în care localurile au fost închise au existat mai multe acuze că unele localuri, printre care şi CPU, funcţionează „sub lacăt”.

Amenda de mai sus a fost contestată de firma care administrează cafeneaua, SC Micul Verde SRL. Reprezentanţii societăţii au afirmat că procesul-verbal nu conţinea descrierea exactă a faptei şi nici nu menţiona persoanele prezente la data şi ora controlului.

Cafeneaua ar fi fost de fapt închisă. În perioada respectivă, la ora 21.00 era luată ultima comandă, iar la ora 22.00 restaurantul era închis. Mai continua doar serviciul de catering, până la miezul nopţii, după care se făcea curăţenie. Faptul că angajaţii unităţii încă se aflau în interior putea explica muzica auzită de poliţişti.

Aceeaşi apreciere a fost făcută şi de judecători.

„Din raportul agentului constatator nu rezultă că ar fi constatat în mod direct faptul că în interiorul cafenelei se desfăşura activitate cu publicul, ci, din contră, nu a reuşit să intre, uşile fiind închise. Rezultă astfel că procesul-verbal de contravenţie a fost întocmit în baza unor presupuneri ale agentului constatator care, auzind muzică din interiorul localului, a considerat că localul funcţionează la ora respectivă şi este deschis publicului. Instanţa reţine că agentul constatator nu a constatat în mod direct fapta imputată şi nici nu au fost administrate în cauză probe din care să rezulte în mod clar săvârşirea faptei imputate petentului. Faptul că prin apel la 112 o persoană a reclamat că ar fi fost agresată în interiorul cafenelei, coroborat cu muzica auzită din interior, nu este suficient pentru a reţine că, la acel moment, se desfăşura activitate cu publicul”, au considerat magistraţii.

Aceştia au aplicat principiul „in dubio pro reo”, conform căruia dubiile avantajează acuzatul şi au dispus anularea procesului-verbal şi exonerarea de la plata amenzii. Sentinţa nu este definitivă, Tribunalul urmând să judece apelul declarat de Inspectoratul Poliţiei Judeţene.

Comentarii