A început şcoala, s-au înmulţit blocajele în trafic

Şi echipele care curăţă străzile la ore de vârf au îngreunat circulaţia.

sâmbătă, 19 ianuarie 2019, 02:50
3 MIN
 A început şcoala, s-au înmulţit blocajele în trafic

Circulaţia rutieră s-a supraaglomerat în oraş odată cu reluarea cursurilor elevilor şi stu­denţilor. Unele decizii neinspirate ale Primă­riei au îngreunat şi mai mult traficul în unele zone: curăţarea străzilor şi îndepărtarea ză­pezilor din marile intersecţii la ore de vârf. De exemplu, joi, între orele 16.00 – 17.30, mai multe utilaje de deszăpezire au fost mobilizate în zona Palatului Culturii şi pe bd. Independenţei, iar tot centrul oraşului a avut de suferit. 

Astfel de intervenţii au putut fi observate pe tot parcursul săptămânii în diverse zone. În general, ambuteiajele se formează în zonele deja cunoscute de toţi şoferii, dar au apărut şi unele noi: unii şoferi spun că, faţă de anii trecuţi, s-a aglomerat, de exemplu, foarte mult bd. Carol I şi străzile din zona Universităţii „Al.I.Cuza“. În orice caz, între orele 7.00 – 8.30 şi 16.30 – 18.30, pe multe străzi din oraş se circulă bară la bară, iar soluţiile întârzie să apară din partea Primăriei, în timp ce sistemul „inteligent“ de management al traficului creează mereu probleme atât şoferilor, cât şi pietonilor. Un şofer din Păcu­rari ne-a precizat că odată cu începerea şcolii întreg bulevardul este blocat la orele de vârf.

„Stau undeva în capătul cartierului. De când a început şcoala, se circulă groaznic. Pentru a nu pierde peste 30-40 minute în tra­fic, am stabilit cu copilul meu, elev la o şcoală în zona centrală, să plecăm de acasă la 7.00 – 7.10. Chiar şi aşa avem parte de aglomeraţie, dar în limite suportabile. Dacă am plecat de acasă după 7.15, e jale: se merge bară la bară pe tot bulevardul aproape, între Petrom şi Petru Poni“, a spus R.C., un şofer din Păcu­rari. El propune şi o soluţie, prin suplimentarea sensurilor de circulaţie cu încă o bandă în funcţie de orele la care este cunoscut faptul că se creează ambuteiaje. „Ar dura 10 minute ca o echipă a Servicii Publice să treacă cu popici ca să mute axul dimineaţa la 6.30 cu o bandă spre stânga, pe sens Rond Păcurari – Petru Poni, iar la ora 15.30 acelaşi utilaj să mute popicii dincolo, să fac axul drumului pentru două ore cu o bandă în plus pentru sen­sul spre ieşirea din oraş E mare lucru oare? Dar nu-şi bate nimeni capul…“, a mai spus ieşeanul.

Probleme asemănătoare, uneori chiar mai grave, sunt şi la celelalte intrări în oraş, în special în Bucium şi CUG. De fiecare dată când se aduc în atenţia publică problemele de trafic, şefii Primăriei vorbesc despre fel de fel de soluţii (introducerea unei ore diferenţiate de începere a cursurilor la şcoli, interzicerea traficului greu şi a maşinilor-şcoală la orele de vârf, mobilizarea poliţiştilor locali în intersecţii, su­pra­lărgiri de străzi, sancţionarea şoferilor care parchează neregulamentar etc.), dar astfel de măsuri ori nu sunt introduse, ori întârzie să-şi arate eficacitatea fiind implementate într-un mod neeficient. 

Comentarii