A lăsat tastatura şi mouse-ul ca să pună mâna pe sapă şi tractor. Povestea lui Silviu, un tânăr IT-ist ieşean care s-a apucat de agricultură

vineri, 01 decembrie 2023, 02:50
3 MIN
 A lăsat tastatura şi mouse-ul ca să pună mâna pe sapă şi tractor. Povestea lui Silviu, un tânăr IT-ist ieşean care s-a apucat de agricultură

Deşi localităţi întregi din mediul rural rămân depopulate, iar oportunităţile economice pot fi numărate pe degete, mai există tineri care aleg munca pe câmp în loc de cea la birou. Spre exemplu, Silviu Andrei Hodorogeanu, un tânăr de 20 de ani, student în anul I la Facultatea de Agricultură USV Iaşi, specializarea Agricultură, administrează o suprafaţă de circa 200 ha cultură mare (grâu, rapiţă, porumb, floarea-soarelui, soia şi o mică parte lucernă), chiar dacă în liceu a urmat un profil de Matematică-Informatică. Şi chiar dacă, în baza specializării, îşi putea găsi uşor un job în domeniu.

Acesta lucrează alături de cei apropiaţi lui, pasiunea faţă de agricultură fiindu-i insuflată de către părinţi, încă de la o vârstă fragedă. În momentul de faţă este determinat să îşi dezvolte afacerea din punct de vedere a utilajelor, pentru a-i face lui, dar şi familiei, munca mai uşoară.

“Totul a început în jurul anilor 2000, când tatăl împreună cu bunicul meu făceau prestări servicii. Ulterior, în anul 2012 ,cu 5 ha şi două tractoare U650, au început să adune, uşor, uşor, teren agricol până în prezent. De mic am fost înconjurat de utilaje, iar treptat am prins drag de tot ceea ce înseamnă agricultură, unde fac totul cu plăcere. Sunt implicat fizic şi emoţional alături de familia mea, forţa de muncă fiind foarte greu de găsit, devenind împreună cu fratele meu mâna dreaptă a tatălui nostru”, a declarat Silviu.

A rămas alături de părinţi pentru a dezvolta afacerea familiei

În ciuda faptului că iniţial drumul său a fost altul, studiind în liceu un profil real de Informatică, tânărul a ales să renunţe la domeniul IT şi să înceapă studiile la Facultatea de Agricultură USV Iaşi. Profitul în ferma tânărului de la Victoria este reinvestit în utilaje moderne şi în sistemul de irigaţii, pentru a li se uşura munca.

“Părinţii sunt în totalitate de acord, şi m-au susţinut mereu. La Bacalaureat am avut peste 8,5 la Matematică. Acum, o mare parte din timp mi-o petrec la facultate, iar în timpul liber îmi ajut familia pe cât de mult posibil. Ştiu să lucrez pe toate utilajele din fermă. În viitor, vrem să ne axăm mai mult pe irigaţii şi să renunţăm complet la tehnologia clasică de arat, deoarece nu mai este rentabilă, în condiţiile climei din acest moment. Pentru a reuşi într-un domeniu, indiferent care ar fi, nu poţi reuşi fără încredere, muncă şi pasiune. Agricultura este un domeniu pe care îl recomand cu încredere tinerilor, fiind totodată de viitor, pentru că din acest domeniu ne hrănim cu toţii”, a adăugat acesta.

Sfat pentru tineri

Studentul a spus jurnaliştilor “Ziarul de Iaşi” că, din punctul său de vedere, cel mai mult contează să faci ce îţi place în viaţă.

“În primul rând, trebuie să urmăm pasiunile noastre şi să facem ceea ce simţim că ne place . Chiar dacă puteam să continui în domeniul IT, am ales să continui studiile la facultatea de agricultură, pentru a face faţă tuturor provocărilor din acest domeniu. Fiind o fire mai sociabilă, nu mă vedeam cum aş putea lucra la birou, din faţa unui calculator. Totodată, agricultura este un domeniu de viitor, care în ultimii ani a evoluat foarte mult, de la utilaje vechi cu un grad minim de confort la tractoare moderne, care pot lucra şi singure. La muncă trebuie să mergem cu drag, şi nu de “nevoie”, iar rezultatele nu vor ezita să apară”, se destăinuie Silviu. „Aş sfătui toţi tinerii să-şi urmeze pasiunile şi să facă doar ceea ce le place”, încheie studentul. 

Comentarii