A murit răpus de boală la trei luni după ce şi-a ucis mama

vineri, 10 decembrie 2021, 02:51
2 MIN
 A murit răpus de boală la trei luni după ce şi-a ucis mama

Bărbatului i s-a făcut rău la penitenciar, a fost adus la spital, dar pentru el a fost prea târziu. El şi-a ucis mama la puţin timp după ce femeia l-a externat pe proprie răspundere de la „Socola”.

 

Mâna lui Dumnezeu loveşte cu întârziere. Bărbatul care şi-a ucis cu sălbăticie mama care abia îl externase de la „Socola” nu a mai apucat să afle sentinţa pentru fapta sa. Tribunalul a dispus miercuri încetarea procesului penal pornit împotriva lui Ioan Stoica, în vârstă de 50 de ani, motivat de decesul acestuia. „Inculpatul era bolnav deja, având ciroză. Din câte reţin, i s-a făcut rău în penitenciar, a fost transportat de urgenţă la spital, dar nu s-a mai putut face nimic. Într-un fel, s-ar putea spune că s-a făcut dreptate”, a comentat avocatul din oficiu al criminalului, Giorgică Sorin Apetrei.

Crima de care a fost acuzat Ioan Stoica a avut loc la sfârşitul lunii mai. Cu patru zile înainte, bărbatul fusese externat din Institutul de Psihiatrie la solicitarea mamei acestuia, care credea că-l poate îngriji acasă. Pe 30 mai însă, pe fondul unui conflict spontan, bărbatul şi-a atacat mama, lovind-o în repetate rânduri la nivelul feţei şi al corpului şi înjunghiind-o în gât de mai multe ori, încercând totodată să o stranguleze. Medicii legişti au stabilit că femeia a murit sufocată, loviturile fiului său provocându-i fractura cartilajului tiroid, dar şi fracturi ale maxilarului şi piramidei nazale. Bărbatul suferea de tulburare organică a personalităţii, dar expertiza medicală a stabilit că fapta fusese săvârşită cu discernământ. Parchetul de pe lângă Tribunal a propus pe 4 iunie arestarea bărbatului, rechizitoriul prin care era acuzat de omor împotriva unui membru al familiei fiind trimis în instanţă două luni mai târziu.

Decesul lui Stoica s-a produs în luna august, cu puţin înainte ca dosarul să iasă din camera preliminară pentru a se începe judecata propriu-zisă. Totuşi, până la decizia de miercuri, s-au desfăşurat trei termene ale procesului, toate fiind amânări. „Decesul era cunoscut, dar instanţa a decis să amâne pronunţarea, probabil pentru a avea timp să redacteze hotărâri mai urgente. În cazul acesta, nu mai avea importanţă când se dă pronunţarea, dar sunt dosare care aşteaptă motivarea sentinţei şi trei luni”, a explicat avocatul. Tribunalul a dispus miercuri şi restituirea către sora lui Stoica a unei cămăşi, a unui prosop, a unui pulover şi a cuţitului folosit la făptuirea crimei, ridicate de anchetatori. Dacă ar fi fost găsit vinovat, Stoica risca o pedeapsă de până la 25 de ani de închisoare. 

Comentarii