A plagiat Shakespeare? Un program modern folosit în universități a găsit sursa lui de inspirație

vineri, 09 februarie 2018, 10:32
1 MIN
 A plagiat Shakespeare? Un program modern folosit în universități a găsit sursa lui de inspirație

Un program folosit de profesori pentru a descoperi plagiatele a dezvaluit sursa a 11 piese scrise de William Shakespeare. Doi profesori au gasit un manuscris nepublicat pe care ei cred ca scriitorul englez l-a consultat pentru a scrie piese ca "Regele Lear", "Richard al III-lea" si "Henric al V-lea".

"Daca se dovedeste a fi ceea ce spun ei, va fi o descoperire care are loc o data la o generatie sau mai multe", a spus Michael Witmore, director al Folger Shakespeare Library din Washington.

Descoperirea a fost facuta de Dennis McCarthy si June Schlueter, iar o carte in acest sens va fi lansata saptamana viitoare de editura academica D.S. Brewer si British Library.

Autorii studiului nu sugereaza ca Shakespare a plagiat, ci ca a citit si a fost inspirat de manuscrisul "A Brief Discourse of Rebellion and Rebels", scris la finalul anilor 1500 de George North, figura putin importanta la curtea reginei Elizabeth, care a fost ambasador in Suedia.

Martin Meisel, profesor de literatura dramatica la Universitatea Columbia, a precizat intr-o alta cronica faptul ca volumul este "argumentat impresionant". El a adaugat ca nu exista indoiala ca manuscrisul "trebuie sa fi fost in mintea lui Shakespeare" in timp ce a scris piesele.

McCarthy a folosit tehnici moderne de a-si prezenta dovezile. WCopyfind, un program care descopera plagiatul, a ales cuvinte comune si fraze din manuscris si piese.

hotnews.ro

Comentarii