A trecut glonţul pe la ureche! Victorie cu scandal, parafată cu două minute înainte de final

luni, 22 august 2022, 01:50
5 MIN
 A trecut glonţul pe la ureche! Victorie cu scandal, parafată cu două minute înainte de final

Unirea Dej – Politehnica Iaşi 1-2 (1-0), în etapa a III-a a Ligii a II-a de fotbal. Gazdele susţin că arbitrul a greşit atât la penaltiul din care Poli, care a jucat slab în actul întâi, a egalat, cât şi la eliminarea lui Buta, din minutul 64

 

Dej: Răilean – D. Maftei, Burdeţ, D. Pop, G. Buta, Ad. Pop (’66 Roş), Chira (’66 Bogdan), Kereki, Cocian (’82 I. Frăsineanu), Al. Pop (’88 And. Pop), Blaj (’66 Greu). Antrenor: Dragoş Militaru.

Poli: Knoflach – Fosu-Mensah (’46 Martac), Lică, Tincu, Finica – Vaşvari, Marchioni (’78 Fr. Cristea) – Anton (’67 Bujor), Roman, Hunte (’46 Karachanakov) – Plohotniuk (’61 Tomczyk). Antrenor: Claudiu Niculescu.

Cartonaşe galbene: D. Pop (’38), Chira (’45) – Tincu (’38), Vaşvari (’40), Tomczyk (’88), Knoflach (’90).

Cartonaşe roşii: Buta (’64).

Arbitri: Cătălin Buş; Andrei Roman, Cosmin Cercel.

1-0, min. 42: Kereki, cu o lovitură de cap, după un corner de pe stânga, executat de Cocian şi o deviere a gazdelor;

1-1, min. 61: Vaşvari, după un penalty acordat în urma unei căderi în careu a lui Anton, aflat între Burdeţ şi Kereki;

1-2, min. 88: Tomczyk, de pe stânga, cu o execuţie frumoasă, peste portar.

Politehnica a abordat meciul de sâmbătă, de la Dej, din postura de mare favorită. Decalajele uriaşe existente între tradiţia, bugetele (cel al Iaşului e de circa cinci ori mai mare) şi calitatea loturilor celor două echipe (de la gazde doar Buta a bifat câteva minute în prima ligă, în timp ce Poli adună sute de prezenţe în elită), i-au făcut pe moldoveni să nu ia în calcul decât victoria pe terenul unei grupări crude, cu o medie de vârstă în câmp de 22,4 ani.

Prima repriză nu a confirmat însă aşteptările, exprimarea modestă a Politehnicii din runda trecută, cu Viitorul Pandurii, fiind repetată în oraşul care are o populaţie mai mică decât un cartier al Iaşului. După ce Cocian (’11) şi Vaşvari (’15) au trimis şuturi de la distanţă în afara porţii, a apărut prima ocazie a partidei. La poarta Politehnicii, Knoflach remarcându-se la lovitura de cap a lui Ad. Pop (’22). Poli a pâlpăit apoi şi l-a pus la lucru, nu însă foarte serios, pe Răilean, la şuturile lui Anton (‘30, ‘32), în timp ce Marchioni (‘35) a trimis peste poartă, la fel ca Al. Pop (’32). Mai precise au rămas gazdele, care, după ce l-au întins pe Knoflach (’40), printr-o lovitură liberă executată de Cocian, au deschis scorul peste două minute, prin Kereki.

Iaşul a încercat să întoarcă soarta partidei după odihnă, însă, după şutul lui Karachanakov (’52), trimis pe lângă, tot Unirea a fost la un pas de gol. Portarul ieşenilor a respins şutul lui Blaj (’57), iar Al Pop a şters plasa laterală după cornerul rezultat. Cursul partidei s-a schimbat apoi în doar trei minute, după faze contestate vehement de Unirea. Mai întâi, Iaşi a primit un penalty, transformat de Vaşvari în minutul 62, iar peste două minute Buta a luat “roşu”, ambele decizii fiind considerate incorecte de gazde. La 1-1, cu om în plus, Poli a dominat finalul şi, după şuturile lui Roman (’72, ’76), Fr. Cristea (’80) şi Karachanakov (’83), doar cel din minutul 76 fiind pe poartă, a reuşit să înscrie golul victoriei, prin Tomczyk, cu două minute înainte de final.

Astfel, Politehnica a obţinut trei puncte importante în cursa promovării, în care este mare favorită.

Tunurile pe arbitri

^ Nici o mie de oameni nu au asistat la meciul de la Dej. ^ Cum gazdele au evoluat în echipament alb-albastru, oaspeţii au apelat la echipamentul de rezervă, portocaliu-negru. ^ Arbitrul Buş a ezitat înainte de a acorda lovitura de la 11 metri din care Poli a egalat şi l-a eliminat direct pe Buta, după un duel cu Anton. Iniţial, arbitrul i-a acordat dejeanului cartonaş galben, însă a fost mai aspru după ce a văzut că ieşeanul sângera. ^ Partida nu a fost televizată şi nici nu a putut fi urmărită pe facebook, după ce tentativa Unirii de a oferi imagini în direct s-a dovedit a fi nereuşită. ^ Rezerve neutilizate la oaspeţi au fost Jankov, Plămadă, Ciaun şi Hrib. ^ La gazde au jucat nu mai puţin de patru jucători cu numele Pop (!), trei fiind titulari. ^ Niculescu a spus că Poli e a doua echipă care se impune la Dej după promovarea Unirii din vara trecută. În realitate, ardelenii au pierdut anul trecut trei meciuri acasă.

Declaraţiile tehnicienilor

Dragoş Militaru: “Am jucat foarte bine 60 de minute, 11 contra 11. Apoi, la o fază care nu a fost grea, domnul arbitru a dat penalty, nici el nu ştie de ce, după o alunecare a atacantului ieşean în careu nostru. După două minute, a dat şi roşu. Iarăşi nu se ştie de ce! Fundaşul nostru a fost tras de două ori, a continuat alergarea, fără intenţia de a lovi, iar ieşeanul a căzut. Nu putea Buta să alerge cu braţele deasupra capului! Poate a fost şi diferenţa de talie. Al nostru are 1,90 metri, cel de la Iaşi – 1,70 metri şi alerga aplecat, a intrat singur cu capul în cotul jucătorului nostru, nu există intenţia de a lovi. M-am uitat pe multe reluări, n-am văzut nimic. Dacă era penalty şi dacă era roşu, recunoşteam, cum am făcut-o altă dată. Acum n-a fost nici una, nici alta! Aşa, am pierdut, după o repriză secundă urâtă”.

Claudiu Niculescu: “A fost un meci foarte greu, de luptă, pe o căldură infernală. Victoria a fost meritată, chiar dacă am făcut o primă repriză mai puţin bună. Am făcut două schimbări inspirate la pauză, care au schimbat faţa jocului. Am presat din minutul 1 al reprizei secunde şi asta s-a văzut în erorile pe care au început să le facă. Penaltiul şi eliminarea au fost corecte. Chiar şi fără ele, eu cred că am fi reuşit să întoarcem jocul, pentru că am jucat în repriza secundă foarte bine, aproape de ce îmi doresc. Deşi am luat gol din fază fixă, suntem în grafic. Am controlat partida în proporţie de 70%, chiar dacă în repriza secundă nu am avut ocazii foarte mari. Golul lui Tomczyk cred că e golul campionatului”.

În runda a III-a a Ligii a II-a de fotbal s-au mai înregistrat următoarele rezultate: Timişoara – Braşov 0-0; Chiajna – Dumbrăviţa 2-2 (1-1); Slobozia – Metaloglobus 1-0 (1-0); Baia Mare – Ripensia 1-1 (1-1); Buzău – Slatina 1-1 (0-0); Progresul Spartac – Şelimbăr 1-2 (1-0) şi Viitorul Pandurii – Dinamo 2-0 (0-0). Oţelul – Unirea Constanţa s-a disputat ieri, iar Steaua – Ciuc se va juca mâine, de la ora 19:00. Înaintea celor două partide amintite, Politehnica se situa pe locul IV al clasamentului, cu şapte puncte. Pe podium erau Şelimbăr (9 puncte), care nu are drept de promovare, Slobozia (9 puncte) şi FC Buzău (7 puncte).

Comentarii