A trecut Moşul, care-nfundă coşul

vineri, 28 decembrie 2018, 16:30
3 MIN

* Meseria de Moş Crăciun ar putea părea atractivă pentru mulţi, la modul că ai treabă doar o noapte pe an, apoi stai cu palma-n fund, citeşti scrisori de la copii şi ai grijă de spiriduşii meşteri, care fac jucării chinezeşti, să nu se îmbete. Totuşi, treaba nu e atât de simplă pe cât pare, puţini cunosc riscurile la care se expune bietul Moş taman în acea noapte magică. Avem un scurt grupaj de ştiri despre câteva asemenea riscuri:

* Ştiind că sătenii din Machitori îl iau la bătaie dacă refuză să bea cu ei, Moş Crăciun a mâncat bine în prealabil, să nu se ciupească, iar burta sa cea mare a devenit mai mare, motiv pentru care a rămas înţepenit într-un horn şi cei din casă s-au intoxicat. Medicul care i-a tratat spune că nu s-au intoxicat de la monoxid de carbon, ci a fost vorba despre o intoxicaaţie etilică.

* Moşul a intrat pe coşul unei gospodării din Consumatori exact după ce naşul Pamfil Sârmă, în stare de ebrietate, s-a prăvălit cu tot cu cuierul plin de paltoane peste cutia de condimente şi a vărsat pe masă punga cu boia de ardei iute. Gazda, Anton Perjă, a încercat să facă ordine, aşadar a scuturat în sobă faţa de masă, peste focul de sub Moş Crăciun. Bătrânul povesteşte că a încercat senzaţii asemănătoare şi în tinereţe, în vremea răscoalei de la Bobâlna, apoi pe timpul cooperativizării.

* Copilul Anatolie Pisică a citit pe nişte tuburi de spray "A nu se arunca în foc după golire!", aşa că le-a aruncat în sobă înainte de golire, când erau pline (opt tuburi cu deodorant şi fixativ, trei cu parfum de încăpere şi două cu gaz pentru brichete). Le-a aruncat exact când Moş Crăciun ajunsese pe casă, iar ele au explodat exact când Moşul era în horn. Din nefericire, el a zburat ca din tun; din fericire, a aterizat pe o căpiţă de fân; din nefericire, în acea căpiţă, Fănel Cleşte uitase înfiptă coasa.

* Ajuns la Dăunători, Moş Crăciun a fost bătut de săteni, fiindcă le-a deranjat antenele parabolice de pe case, iar la Hămesiţi a fost fugărit cu topoarele, după ce a aruncat prin horn păpuşele, mingi şi alte jucării în oalele cu mâncare din cuptoare. De el şi-au bătut joc nişte copii din Puturoşi, care au urcat pe acoperiş când Moşul tocmai se afla într-un horn şi i-au vărsat apă în cap, iar un micuţ din Hapsâni a uns hornul cu clei pe dinăuntru, să-l captureze pe bătrân, cu tot cu tolbă. Astea fiind scrise, să ne revedem sănătoşi şi bucuroşi în 2019! La mulţi ani!

Comentarii