De Sănătate

Punem punctul pe știi

Advertorial

Abcesul perianal (P)

miercuri, 15 martie 2023, 02:40
2 MIN
 Abcesul perianal (P)

Abcesul perianal reprezintă o colecție purulentă dezvoltată în peretele canalului anal sau în țesuturile înconjurătoare. Afectează de 2 ori mai des bărbații decât femeile, cel mai frecvent în decadele 3 și 4 de viaţă.

Punctul de plecare în cele mai multe situații este o criptă anală, structura a anusului în care se deschid glande ce secretă mucus. Blocarea canalelor prin care se elimină mucusul duce la inflamarea întregii cripte.

Cauzele ce pot duce la apariția abcesului perianal pot fi multiple:

    – boli inflamatorii ano-rectale: rectocolită, boala Crohn, proctită de iradiere;

    – infecții cu transmitere sexuală;

    – fisurile anale, mai ales cele cu vindecare întârziată;

    – complicațiile bolii hemoroidale (tromboflebita);

    – traumatismele locale (clismele, sexul anal, constipația sau diareea, chirurgia anală);

    – neoplazii ano-rectale.

În mod obișnuit, complementar oricăreia dintre aceste posibile cause, se adaugă o stare de imunitate scăzută ce se regăsește la pacienții diabetici, la cei cu boli cronice grave și la cei cu un stil de viață dezordonat.

Exista câteva simptome și semne specifice abcesului perianal:

    – durerea acută, cu intensitate progresiv crescândă, uneori devenind insuportabilă, împiedicând pacientul să se odihnească;

   – apariția unei umflături în zona perianală, de consistenţă crescută, cu tegumentele de deasupra congestivă, calde;

    – alterarea stării generale, febra, frison, chiar durere la urinare.

Diagnosticul bolii, în cele mai multe dintre cazuri este ușor de stabilit după anamneză și examinare fizică, însă sunt și situații în care se apelează la investigații precum ecografia sau rezonanţa magnetică pentru diagnosticul de certitudine. Este nevoie de o serie de analize de laborator pentru un bilanț biologic real al pacientului premergător operaţiei.

Tratamentul

Abcesul perianal este o urgenţă chirurgicală, incizia, evacuarea și drenajul acestuia fiind esențiale, preferabil cât mai aproape de debutul simptomatologiei. Doar în situații particulare este necesară administrarea de antibiotice după chirurgia abcesului perianal. După operație, vindecarea poate dura până la 4-6 săptămâni, în funcție de localizare și extensie, necesitând colaborarea strânsă între chirurg și pacient, acesta din urmă fiind nevoit să respecte cu strictețe indicațiile în ceea ce privește regimul alimentar și de viață, frecvenţa pansamentelor locale şi eventualele tratamente medicale.

În urma chirurgiei pentru abces perianal până la 40% din pacienți pot dezvolta o fistulă perianală, motiv pentru care se recomandă urmărirea pacientului până la 3-4 luni postoperator.

Rezultatele tratamentului în abcesul perianal depind de cauzele apariției acestuia, de momentul intervenției chirurgicale, de respectarea de către pacient a indicațiilor și de urmărirea corectă postoperatorie de către chirurg.

Dr. Gabriela CANSCHI

Medic primar chirurgie generală

Spitalul Clinic CF Iaşi

Comentarii