Academia Română: Educația online poate fi doar un suport pentru educația directă, în sala de clasă. Pentru copiii între 3 și 11 ani poate avea efecte dăunătoare

miercuri, 29 iulie 2020, 15:59
2 MIN
 Academia Română: Educația online poate fi doar un suport pentru educația directă, în sala de clasă. Pentru copiii între 3 și 11 ani poate avea efecte dăunătoare

Școala on-line este departe de a fi o opțiune pentru ciclurile preșcolar și primar, respectiv pentru copiii între 3 și 11 ani, și poate avea efecte dăunătoare pentru copii, spun reprezentanții Academiei Române. Aceștia consideră că educația online poate fi doar complementară – un suport – pentru educația directă, în sala de clasă.

Academia Română apreciază că generalizarea învățământului on-line poate compromite întregul sistem de educație, atât prin consecințe directe asupra calității, cât și prin cerințele legate de asigurarea echitabilă a accesului tuturor elevilor și profesorilor la infrastructura performantă.

Reprezentanții Academiei Române mai spun că experimentele grăbite și nereușite, improvizațiile, instabilitatea, incoerența și lipsa de viziune pot compromite sistemul de educație, cu repercusiuni grave pe termen mediu și lung asupra evoluției societății.

Redăm integral punctul de vedere al Academiei Române privind educația on-line:
"Academia Română consideră că educația reprezintă unul dintre cele mai importante domenii de activitate ale unei societăți și are implicații profunde și de durată în toate celelalte sectoare socio-economice.
Academia Română susține că educația se face în cadru social, prin interacțiunea directă dintre elevi, studenți, cadre didactice, părinți și oricare alte persoane și entități aflate în contextul conectării sociale. Academia Română remarcă utilitatea și eficiența desfășurării unor activități didactice în spațiul virtual, dar apreciază că educația on-line este o formă complementară educației directe, în sala de clasă.
Academia Română lansează în acest sens un punct de vedere, intitulat „Educația on-line – suport pentru performanță“, în care, pe baza provocărilor din societatea contemporană și ținând cont de contextul revoluției digitale, consideră absolut necesară regândirea sistemului național de educație.
Educația on-line – suport pentru performanță

Academia Română dorește să atragă atenția asupra câtorva elemente importante referitoare la actuala situație a învățământului românesc, pornind de la experiența utilizării extinse a învățământului la distanță, mediat de tehnologie, ca soluție de avarie în contextul recentei pandemii.

Este deja o evidență pentru toată lumea că trăim în plină revoluție digitală, fenomen ce are în centru tehnologiile informației și comunicațiilor (TIC), inteligența artificială și robotica colaborativă, care nu poate fi ignorat, întrucât are un profund impact asupra evoluției societății și economiei, asupra indivizilor și a relațiilor de orice natură stabilite la scară globală. Prin urmare, adaptarea rapidă la evoluția acestor tehnologii este o necesitate a învățământului românesc, care, însă, presupune regândirea atentă a întregului sistem de educație ce urmează să integreze, cu justă măsură, educația on-line și educația directă, în școală.

Continuarea, pe hotnews.ro

Comentarii