Accident mortal la ţară, cu tractorul. Era băut şi a căzut din mers

miercuri, 08 martie 2023, 02:50
3 MIN
 Accident mortal la ţară, cu tractorul. Era băut şi a căzut din mers

Un ieșean și-a găsit sfârșitul în urma unui accident stupid, aruncat de roata tractorului pe care era cățărat. Incidentul s-a soldat cu un dosar penal pentru ucidere din culpă și o condamnare în primă instanță, cu suspendare.

Incidentul s-a petrecut în iulie 2016, când Iulian Chihaia a mers cu tractorul său, neînamtriculat, la un consătean din Vânători pentru a-l ajuta să care pământul rezultat din săparea unei fântâni. După o dimineață de muncă, lucrătorii au ajuns la apă.

Oamenii s-au hotărât să sărbătorească, așa că M.G.M., ginerele gazdei, i-a cerut lui Chihaia să-l ducă până în sat pentru a cumpăra de băut. Inițial, Chihaia a refuzat, dar a cedat în cele din urmă insistențelor lui M.G.M., care era deja băut. Chihaia a decuplat semiremorca și a urcat la volan, iar M.G.M. s-a urcat împreună cu un alt lucrător pe o scândură așezată pe tiranții tractorului.

Cei doi au cumpărat mai multe sticle cu vin și apă minerală, pe care le-au pus într-o cutie de carton. Cutia a fost luată de M.G.M. pe locul său improvizat de pe tiranți. Pe drumul de întoarcere, M.G.M. s-a dezechilibrat și a fost agățat de roata din dreapta spate a tractorului, fiind proiectat apoi spre înainte, lovindu-se cu capul de carosabil.

A fost chemată imediat o ambulanță, dar bărbatul nu a mai putut fi salvat. Necropsia a pus în evidență o alcoolemie a victimei de 2,5‰. Nici tractoristul nu era chiar treaz, el având o alcoolemie de 0,4‰ în sânge.

Chihaia a fost trimis în judecată în fața magistraților Judecătoriei Pașcani. Și-a recunoscut fapta, dar a insistat că o bună parte din vină aparținea și victimei. Judecătorii au acceptat că în proporție de 20% responsabilitatea aparținuse lui M.G.M., dar principalul vinovat a fost considerat tractoristul.

„Acceptând propunerea victimei de a se deplasa în sat pentru a cumpăra băuturi alcoolice, inculpatul și-a asumat un risc pe care un observator prudent și diligent nu trebuia să o facă, întrucât posibilitatea producerii unor consecințe vătămătoare era destul de evidentă. Ținând cont de împrejurarea că tractorul îi aparținea, inculpatul ar fi putut să refuze transportul pe tiranţii tractorului, pe scândura improvizată, și de asemenea, ar fi putut și trebuit să prevadă că în atare situație, cei doi s-ar putea dezechilibra și cădea în timpul mersului, ceea ce s-a și întâmplat. Instanța va aprecia că inculpatul ar fi putut conștientiza că transportul în asemenea condiții ar putea genera consecințe deosebit de grave”, au apreciat magistrații.

Tractoristul a fost condamnat la 1 an și 6 luni de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. El va trebui să plătească soției victimei și suma de 18.752 lei și 4.000 euro, costul estimat al înmormântării și pomenirilor ulterioare.

O altă sumă, de 30.000 lei, a fost stabilită de instanță ca daune morale. Sentința nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel. 

Comentarii