Accidentul mortal de la Hălceni: logodnica primeşte daune mărite, familia însă, nu

marți, 28 iunie 2022, 01:50
3 MIN
 Accidentul mortal de la Hălceni: logodnica primeşte daune mărite, familia însă, nu

Inflaţia a început să conteze în sentinţele date de judecători. Situată la un nivel de aproape 8% anul trecut şi ajunsă deja, în luna mai a acestui an, la 14,5%, rata inflaţiei a fost inclusă de magistraţii Judecătoriei Hârlău în sentinţa dată în cazul despăgubirilor solicitate de familia victimei unui accident rutier petrecut în 2021. Dacă sentinţa va rămâne definitivă, va fi una dintre rarele ocazii în care judecătorii se raportează nu la dobânda legală, ci la inflaţie ca factor de actualizare a daunelor.

Pe 2 august anul trecut, un şofer băut, care-şi conducea automobilul cu 125 km/h, a pierdut controlul volanului şi a acroşat o autoutilitară care circula regulamentar pe celălalt sens. În urma accidentului, şoferul autoutilitarei şi pasagerul din Volvo-ul lui Petru Ciornei au fost grav răniţi, ultimul decedând 12 zile mai târziu în spital.

Şoferul a fost condamnat definitiv în aprilie la 3 ani de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani. Cauza civilă a fost disjunsă, procesul privind despăgubirile începând la Judecătoria Hârlău.

Şoferul rănit în accident, C.O.C., a solicitat acordarea unei sume de 50.000 de euro ca daune morale şi 17.000 de euro reprezentând daune materiale. În cazul pasagerului decedat, s-au constituit părţi civile mama, tatăl, fratele, cele două bunici şi logodnica, fiind solicitată plata unei sume totale de 2,3 milioane lei ca daune morale şi 100.000 lei ca daune materiale.

Familia victimei a apreciat că a cheltuit aproximativ 25-30.000 lei la înmormântare, 20.000 lei cu medicii, 10.000 lei cavoul, diferenţa până la 100.000 lei constând în cheltuielile de pomenire. În instanţă au fost depuse însă acte doar pentru 6.691,5 lei. Ca urmare, cea mai mare parte a despăgubirilor materiale solicitate a fost respinsă.

„Instanţa nu poate stabili realitatea cheltuielilor efectuate de părinţii defunctului, ţinând cont de faptul că martorul a declarat că s-ar fi cheltuit 25.000 – 30.000 lei la înmormântare, însă, din facturile depuse la dosar rezultă cheltuieli în cuantum de 5.340 lei. Deşi instanţa este convinsă că, pe lângă aceste cheltuieli, au fost efectuate şi altele, conform tradiţiilor, diferenţa de la 5.340 lei la 30.000 lei este disproporţionată. Mai constată instanţa că acelaşi martor a declarat că partea civilă ar fi efectuat cheltuieli de 20.000 lei la medicii din spital, în condiţiile în care nu doar că serviciile medicale sunt gratuite, dar este greu de crezut că în serviciile de urgenţe ale unităţilor spitaliceşti se mai pot solicita şi oferi sume de bani pentru a se acorda prioritate îngrijirii pacientului. Oricum, chiar şi dacă astfel de cheltuieli ar fi fost, în mod real, efectuate de mama victimei, instanţa nu poate obliga partea responsabilă civilmente la plata acestora, apreciind astfel de cheltuieli ca fiind şi nelegale”, au explicat magistraţii.

În privinţa daunelor morale, judecătorii au apreciat că 150.000 lei reprezintă o despăgubire justă pentru suferinţele lui C.O.C. Din despăgubirile solicitate de familia victimei, magistraţii au admis în totalitate doar pretenţiile de 300.000 lei ale logodnicei, cenzurând însă solicitările făcute de restul familiei. În total, familia pasagerului decedat în accident va primi 1,15 milioane lei.

Pentru toate despăgubirile, judecătorii au precizat că suma va fi actualizată cu rata inflaţiei corespunzătoare intervalului dintre data rămânerii definitive a hotărârii şi cea a plăţii efective. Sentinţa nu este definitivă, contestaţiile înaintate de firma de asigurări, de şoferul vinovat şi de părţile civile intrând ieri pe rolul Curţii de Apel. 

Comentarii