Admiterea în clasa a V-a: surprize mari în ultima zi. Concurența la liceele din Iași

sâmbătă, 13 iunie 2020, 01:58
3 MIN
 Admiterea în clasa a V-a: surprize mari în ultima zi. Concurența la liceele din Iași

Concurenţa a crescut brusc ieri, mulţi părinţi, se pare, aşteptând ultima zi de înscrieri pentru a se orienta în funcţie de numărul dosarelor depuse la un liceu sau altul din cele foarte solicitate

Surpriză în ultima zi de depunere a cererilor de înscriere în clasa a V-a la mai multe unităţi de învăţământ din municipiu. Mulţi dintre părinţi au aşteptat ultima zi de înscriere pentru a alege colegiile la care concurenţa este mai mică. De asemenea, luând în considerare numărul mare de cereri de înscriere de la fiecare liceu, putem concluziona că aceeaşi părinţi au depus cereri la mai multe colegii, chiar dacă toate unităţile de învăţământ vor susţine testările în aceeaşi zi. Aceştia vor trebui astfel să aleagă pentru ce şcoală vor concura pe data de 27 iunie.

 „Racoviţă” – În cursul zilei de 11 iunie, adică în penultima zi de înscrieri, aici erau depuse 327 de cereri, fiind disponibile 90 de locuri în trei clase. Ieri, la ora 17, erau însă înscrişi un număr de 342 de elevi, cu 15 mai mulţi.

Naţional – Alaltăieri aici erau depuse 365 de cereri pentru 150 de locuri, în cinci clase. Dintre acestea, două clase sunt destinate studiului intensiv al limbii engleze şi trei cu studiu obişnuit al limbilor străine. Ieri, până la realizarea articolului, au mai fost depuse 36 de cereri, adică 401 în total.

„Negruzzi” – În penultima zi de înscrieri, la „Negruzzi” erau depuse 300 de cereri pentru cele 150 de locuri. În cursul zilei de ieri, până la închiderea ediţiei, au mai fost depuse 35 de cereri.

 „Eminescu” – Pe 11 iunie erau înscrişi 251 de elevi, dintre care 86 sunt ai colegiului. Cifrele de pe site-ul instituţiei au fost postate însă în cursul zilei de 10 iunie, iar până la ora închiderii ediţiei nu au fost oferite informaţii suplimentare. Oferta educaţională pentru următorul an la „Eminescu” prevede 120 de locuri, la concurs fiind însă scoase doar 30 de locuri.

 Informatică – La Liceul de Informatică, ultimele informaţii cu privire la numărul de elevi înscrişi au fost publicate pe 11 iunie, fiind depuse 248 de cereri pentru cele 90 de locuri scoase la concurs.

„Alecsandri” – Au fost depuse până la finalul zilei de ieri 414 de cereri de înscriere, pentru 112 locuri, fiind aproape 4 elevi pe un loc.

„Cantemir” – În cursul zilei de ieri, la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” erau depuse 321 de cereri, fiind disponibile 90 de locuri.

„Ibrăileanu” – La acest liceu, până la închiderea ediţiei, erau depuse 95 de cereri pentru cele 20 de locuri scoase la concurs. De menţionat este faptul că elevii care au desfăşurat clasele primare la această şcoală şi au dorit acest lucru au fost înscrişi automat în clasa a V-a.

Având în vedere numărul de cereri depuse doar la cele opt licee şi colegii, adică peste 2.400 de elevi, iar conform menţiunii reprezentanţilor ISJ Iaşi la nivelul judeţului sunt doar aproximativ 3.100 de elevi de clasa a IV-a care concurează pentru aproximativ 800 de locuri scoase la concurs din 10 unităţi şcolare, putem concluziona că aceeaşi elevi au fost înscrişi la mai multe competiţii de la şcoli diferite. Aceştia vor trebui însă să decidă în zilele următoare la ce şcoli vor susţine testarea, având în vedere că toate competiţiile de departajare au loc pe 27 iunie. De asemenea, având în vedere numărul mare de cereri depuse la anumite şcoli, dar şi normele de distanţare socială, unităţile şcolare vor trebui să se asigure că vor putea găzdui toţi elevii care doresc să susţină testarea pentru admiterea în clasa a V-a. 

Comentarii