Aeroportul pierde un proces deschis de o fostă angajată

miercuri, 09 iunie 2021, 01:49
2 MIN
 Aeroportul pierde un proces deschis de o fostă angajată

Fosta purtătoare de cuvânt a Aeroportului îşi vrea postul înapoi. Elena Troia a obţinut în primă instanţă reintegrarea pe post. Cazul a ajuns pe rolul Curţii de Apel, aceasta urmând să se pronunţe peste două săptămâni.

Fost jurnalist de televiziune, Elena Troia s-a angajat la Aeroport în 2015, pe când la conducerea acestuia se afla actualul senator USR Marius Bodea, pe atunci membru PNL.

Troia a fost concediată în septembrie 2019, după ce Consiliul Judeţean a aprobat o nouă organigramă a Aeroportului, care reducea numărul de angajaţi din compartimentul Marketing de la trei la doi.

Troia a atacat decizia în instanţă, invocând faptul că selectarea persoanei concediate a fost făcută arbitrar, fără o analiză a activităţii compartimentului. În plus, modificarea organigramei Aeroportului s-ar fi făcut fără să fi fost impusă de considerente economice, în acea perioadă salariile angajaţilor crescând.

Elenei Troia ar fi trebuit să i se propună alt loc de muncă în cadrul unităţii, dar singura variantă oferită a fost cea de arhivar. În cursul procesului, Troia a afirmat că ar fi fost hărţuită psihic timp de aproape doi ani, solicitând plata unor despăgubiri de 50.000 de lei.

În apărare, reprezentanţii Aeroportului au afirmat că noua organigramă a instituţiei, aprobată de plenul CJ nu mai cuprindea şi postul Elenei Troia, care fusese desfiinţat. Postul oferit în cadrul compartimentului Secretariat ar reprezenta o dovadă a faptului că nu s-a urmărit îndepărtarea sa din cadrul unităţii.

Conform legii, pentru concedierea unei persoane prin desfiinţarea postului, aceasta trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.

"Aceasta înseamnă că desfiinţarea locului de muncă se impune din necesităţi evidente pentru îmbunătăţirea activităţii şi nu se urmăreşte o concediere determinată de persoana salariatului. Din înscrisurile depuse la dosar rezultă că din compartimentul marketing a fost desfiinţat un post din trei, fără a se specifica, în mod concret, care este acela. Instanţa nu poate să valideze ca fiind temeinică această decizie de concediere, cât timp nu sunt precizate elementele obiective care au determinat desfiinţarea postului contestatoarei şi nu un altul, ocupat de o altă persoană", au precizat judecătorii.

Aceştia nu au fost însă convinşi că hărţuirea de care vorbea Troia ar fi fost reală şi nici de faptul că ea ar fi suferit un şoc traumatic la aflarea ştirii privind concedierea. Ca urmare, magistraţii Tribunalului au dispus reintegrarea Elenei Troia pe post, dar nu şi plata despăgubirilor morale solicitate.

Comentarii