Aeroportul primeşte o mână de ajutor de stat

joi, 23 decembrie 2021, 02:50
2 MIN
 Aeroportul primeşte o mână de ajutor de stat

La fel ca anul pandemic trecut, aerogara ieşeană va încasa câteva milioane de lei. Ieri s-a încheiat şi perioada de depunere a ofertelor pentru extinderea infrastructurii aeroportuare de pasageri.

 

Printr-un ordin comun semnat ieri de miniştrii Transporturilor şi Lucrărilor Publice, şapte aroporturi din ţară vor primi, la fel ca anul trecut, ajutor de stat pentru depăşirea deficitului de lichidităţi cauzat de criza provocată de pandemie. Este vorba de 51,5 milioane de lei, bani care vor ajunge la o aerogară din subordinea Ministerului Transporturilor – „Traian Vuia”, din Timişoara – şi la şase aeroporturi regionale care au avut un trafic anual cuprins între 200 de mii şi 3 milioane de pasageri.

Aceeaşi condiţie a fost impusă şi anul trecut – când au beneficiat de această schemă cinci aeroporturi, iar sprijinul financiar alocat acestora a totalizat 20,73 milioane de lei. Atunci, regia ieşeană a primit 5,4 milioane de lei. Acum, ajutorul va fi de circa 6,5 milioane de lei. Bani vor mai primi celelalte două aerogări din Moldova, Bacău şi Suceava, precum şi aeroporturile din Cluj-Napoca, Sibiu şi Craiova.

În şedinţa de ieri a Consiliului Judeţean, directorul general provizoriu al aerogării ieşene, Romeo Vatră, a anunţat că traficul de pasageri pe anul în curs va depăşi 600 de mii, un avans consistent faţă de 2020, când au fost înregistraţi puţin peste 468 de mii, dar totuşi mai puţin de jumătate din fluxul din 2019 (1,3 milioane de călători).

Tot ieri a expirat termenul de înscriere a ofertelor în procedura de licitaţie pentru atribuirea contractului de autorizare, proiectare şi execuţie a viitorului terminal de pasageri (T4) al aerogării ieşene. Nici numele şi nici numărul ofertelor şi al anunţurilor de participare nu au fost făcute cunoscute ieri până la închiderea ediţiei. Licitaţia a fost lansată cu două luni în urmă, de la o valoare estimată de 351,5 milioane de lei, iar anunţarea câştigătorului este aşteptată cel mai târziu în aprilie 2022. Pe lângă terminalul cu trei niveluri şi o suprafaţă desfăşurată de 31 de mii metri pătraţi, proiectul vizează şi extinderea facilităţilor de parcare, inclusiv pentru taximetre şi autocare. 

 

 

Comentarii