Aeroportului îi revine curentul la prize, tocmai când a început lucrările la un parc fotovoltaic

joi, 31 august 2023, 01:50
2 MIN
 Aeroportului îi revine curentul la prize, tocmai când a început lucrările la un parc fotovoltaic

După două licitaţii anulate din lipsă de oferte, a treia s-ar putea încheia cu atribuirea unui contract de furnizare a energiei electrice pentru un an.

Tocmai când au început lucrările la primul său parc fotovoltaic, Aeroportul Iaşi a primit şi o ofertă de furnizare a energiei electrice pentru următorul an. Licitaţia pentru achiziţia energiei a fost lansată la începutul lunii iulie, iar atribuirea contractului ar însemna „evadarea” regiei din zona furnizorilor de ultimă instanţă.

Oferta înscrisă în licitaţia care porneşte de la 4 milioane de lei aparţine Tinmar Energy, despre care Ziarul financiar scria anul trecut că este „cel mai puternic business privat din furnizarea de energie”.

Cantitatea totală de energie ce urmează să fie livrată pe parcursul a 12 luni este de 3.600 MWh. Până acum, cu cele trei „mini”-terminale de pasageri, aerogara consuma aproximativ 215 megawaţi, adică sub 2800 MWh pe an. Contractul va acoperi o perioadă de 13 luni, diferenţa fiind alocată „constituirii şi restituirii garanţiei de bună execuţie şi plăţii ultimei facturi din contract”, precizează documentaţia de licitaţie.

Aeroportul a mai lansat două licitaţii pentru achiziţia energiei electrice, ambele anul trecut, fiind dispus să plătească 14 milioane de lei, dar nu s-a prezentat niciun ofertant. Situaţia este similară altor aeroporturi din ţară, nevoite să cumpere megawaţi la ultimul preţ de pe piaţă.

Pe de altă parte, pe lângă construirea terminalul de pasageri T4 şi extinderea parcării, aerogara ieşeană amenajează şi un parc fotovoltaic în apropierea capătului de sud al pistei. Zilele acestea se finalizează montarea panourilor solare care vor furniza 1 MWh. Acest prim parc reprezintă „un pas important către utilizarea surselor de energie regenerabilă în operaţiunile aeroportuare”, menţionează cei de la Aeroport pe pagina proprie de Facebook.

Comentarii