Curtea de Apel întoarce procesul în favoarea unei investiţii controversate

Afacere imobiliară controversată. Liber pentru construirea unui bloc în locul unei case de pe lista monumentelor istorice

sâmbătă, 22 iunie 2019, 02:00
2 MIN
 Afacere imobiliară controversată. Liber pentru construirea unui bloc în locul unei case de pe lista monumentelor istorice

La patru luni după suspendarea autorizaţiei de construire, întreprinzătorul care a ridicat un bloc cu patru niveluri pe strada Octav Botez 1A (Nicolae Bălcescu 17A) a primit undă verde pentru finalizarea clădirii, ridicată deja „la roşu“. Depre acest caz controversat puteți citi AICI

Secţia contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Iaşi a casat decizia din 22 februarie a Tribunalului Iaşi, prin care au fost oprite lucrările. Totodată, judecătorii au respins şi cererea familiei care locuieşte în casa situată acum în umbra blocului de a fi anulată autorizaţia de construire semnată de primarul Mihai Chirica în martie 2018.
 
De cealaltă parte a baricadei stau Primarul Municipiului, Consiliul Local, SC Autotrans Com SRL, Costel Cristinel Bolobiţă, Gianina Bolobiţă (aceştia trei, întreprinzătorii imobiliari) şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi. Prezenţa acestei din urmă părţi pe listă se explică prin faptul că imobilul demolat ca să facă loc noii clădiri se află pe Lista monumentelor istorice.
 
Directorul Virgil Băbîi susţine că e o greşeală, dar tot el s-a contrazis – chiar în preajma deciziei Tribunalului, dar în legătură cu un alt imobil monument istoric, Casa Ralet – că „orice este publicat în Monitorul Oficial înseamnă că există. Nu facem noi (DJC Iaşi, n.r.) clasarea acestor clădiri, ci Institutul Naţional al Patrimoniului“. Or, institutul menţionat a fost solicitat în dosarul Bălcescu 17A şi a certificat că imobilul demolat era monument istoric.
Asupra acestui controversat aspect, instanţa nu s-a pronunţat încă, dar procesul continuă pe fond.
 
Ziarul nostru a relatat despre brambureala din actele oficiale privind imobilele de la 17A (cel demolat) şi de la 17bis (indicat de cei de la Cultură) şi despre faptul că proprietarii acestuia din urmă s-au trezit peste noapte că s-ar putea să deţină un monument istoric. Mai mult, chiar în actul prin care întreprinzătorul imobiliar a cumpărat vechea casă, aceasta este plasată la adresa unde locuiesc cei care contestă acum blocul ridicat în faţa geamurilor lor.
 
La fel ca multe alte imobile din Iaşi declarate monumente istorice, niciunul de pe strada Nicolae Bălcescu nu a fost vreodată marcat ca atare. Cine ar trebui să facă asta? „Primarii asigură, prin aparatul propriu de specialitate, aplicarea însemnelor distinctive şi a siglelor de monumente istorice şi controlează întreţinerea lor de către proprietar“, a răspuns Virgil Băbîi unei solicitări a Ziarului de Iaşi. 

Comentarii