Afacerile cu flori de Ziua Femeii au explodat: creştere de peste cinci ori în ultimii zece ani

duminică, 03 martie 2024, 02:50
2 MIN
 Afacerile cu flori de Ziua Femeii au explodat: creştere de peste cinci ori în ultimii zece ani

Un record de vânzări de aproape 40 de milioane de euro va fi atins de către florăriile din România, conform unui studiu realizat de compania de consultanţă Frames. Până în acest moment, peste 2,5 milioane de buchete au fost vândute, cele mai căutate flori fiind ghioceii, zambilele, lalelele sau narcisele, dar şi trandafirii, în ciuda faptului că nu este sezonul lor.

Afacerile cu flori au mari şanse să atingă în acest an un adevărat record istoric, de peste 2,7 miliarde de lei, după ce, în 2023, a fost indicată o depăşire a bornei de 2,5 miliarde, conform datelor financiare prezentate de Ministerul Finanţelor. Pentru a putea face o comparaţie, cu 10 ani în urmă, în 2014, piaţa florilor raporta o cifră de afaceri de 491,3 milioane de lei.

Potrivit analizei Frames, comerţul cu amănuntul al florilor din România s-a diversificat foarte mult în privinţa ofertei de servicii. De la florăriile de cartier s-a ajuns la site-uri web prin intermediul cărora poţi comanda de la clasicele buchete, la aranjamente florale personalizate.

„Piaţa florilor s-a dezvoltat spectaculos, dovadă că numărul firmelor s-a dublat în ultimii 10 ani, la fel ca şi cel al angajaţilor. Dezvoltarea semnificativă a afacerilor a venit atât pe fondul creşterii interesului investitorilor pentru acest domeniu cât mai ales ca urmare a reducerii semnificative a pieţei negre, a evaziunii fiscale din acest sector”, a declarat Adrian Negrescu, managerul Frames.

Cele mai multe flori vândute pe piaţa românească vin din import, aproximativ 80%, restul fiind acoperit din producţia locală. Analiza privind business-ul din piaţa florilor din România în 2024 a fost realizată pe baza datelor financiare comunicate de companiile având codul CAEN 4776 (comerţul cu amănuntul al florilor, plantelor şi seminţelor) la Ministerul Finanţelor pentru anul 2022, datelor statistice privind dinamica firmelor de la Registrul Comerţului şi informaţiilor de la Institutul Naţional de Statistică.

Toate articolele din noua secțiune ZdI “Ziarul Studențesc”, AICI

Despre noul proiect ZdI “Ziarul Studențesc” citește AICI

 

Comentarii