Agenţia Naţională de Integritate a mers până în pânzele albe într-un proces fără miză, la Gorban

luni, 04 aprilie 2022, 01:59
2 MIN
 Agenţia Naţională de Integritate a mers până în pânzele albe într-un proces fără miză, la Gorban

O problemă veche de 9 ani a revenit pe masa judecătorilor. De la bun început, bătălia dintre Agenţia Naţională de Integritate şi fostul viceprimar al comunei Gorban aproape că nu avea niciun rost. Acum, nu mai există nicio miză, oricare ar fi sentinţa finală nu se va mai schimba nimic, dar războiul continuă.

În iulie 2012, Consiliul Local Gorban a ales viceprimarul comunei în persoana lui Gabriel Alexa. Deşi era candidat la această funcţie şi nu avea dreptul să participe la vot, Alexa s-a numărat şi el printre votanţi. Conflictul de interese a fost constatat de ANI abia în urma unui control din septembrie 2016. La acea dată, viceprimar la Gorban era tot Alexa, ales pentru a doua oară. Conform legii, persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică timp de trei ani. Raportul a fost contestat de Alexa în instanţă.

Procesul a ajuns până la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care s-a pronunţat în februarie anul trecut, confirmând constatările ANI. În noiembrie, ANI s-a adresat instanţei, cerând constatarea nulităţii absolute a hotărârii CL Gorban prin care Alexa fusese desemnat viceprimar în 2012.

Tribunalul ieşean s-a pronunţat asupra cazului luna trecută. La această oră, peisajul politic al comunei Gorban este net diferit de cel din 2012. Primarul Dănuţ Rotaru a decedat, iar locul său a fost luat de viceprimar. Doar că acesta nu mai este Alexa, ci Ştefan Silviu Isari. O eventuală decizie a Tribunalului favorabilă ANI nu l-ar face pe Alexa să mai piardă nicio funcţie.

În faţa instanţei,avocatul Marius Brănici, reprezentantul comunei, a invocat inadmisibilitatea cererii de chemare în judecată, dar şi tardivitatea acţiunii. Concret, el a apreciat că ANI ar fi trebuit să ceară CL să-şi revoce propria hotărâre, înainte de a se adresa instanţei. Oricum, acţiunea ANI venea prea târziu. Judecătorii au respins primul argument, dar l-au acceptat pe cel de-al doilea. Judecătorii au constatat că ÎCCJ se pronunţase în februarie, iar ANI se adresase instanţei abia după 9 luni, în noiembrie. Dacă mai aveau ceva de cerut referitor la hotărârea din 2012, inspectorii ANI ar fi trebuit să o facă până în august anul trecut. Ca urmare, acţiunea ANI a fost respinsă. Până acum, pe rolul Tribunalului nu a fost depus recursul la care ANI mai are dreptul.

Comentarii