Al-Qaida îi felicită pe talibani pentru preluarea puterii în Afganistan

joi, 19 august 2021, 13:05
1 MIN
 Al-Qaida îi felicită pe talibani pentru preluarea puterii în Afganistan

Gruparea jihadistă Al-Qaida în Peninsula Arabică (AQPA) i-a felicitat pe talibani pentru preluarea puterii în Afganistan şi s-a angajat să continue jihadul, transmite joi AFP, citat de Agerpres.

„Această victorie şi preluare a puterii ne arată că jihadul şi lupta reprezintă mijlocul legal şi realist, în baza (legii) Sharia, de a restabili drepturile şi de a-i expulza pe cotropitori şi ocupanţi”, precizează ramura yemenită a Al-Qaida, într-un comunicat.

În timpul regimului din perioada 1996-2001, talibanii au oferit un sanctuar Al-Qaida, fapt ce a determinat Statele Unite să invadeze Afganistanul, în fruntea unei coaliţii internaţionale, şi să doboare regimul taliban ca răspuns la atentatele din 11 septembrie.

AQPA a catalogat „jocul democraţiei” drept „miraj înşelător”, potrivit comunicatului difuzat de site-ul specializat SITE, care supraveghează reţelele jihadiste din lume.

AQPA este considerată de către SUA drept cea mai periculoasă ramură a rețelei internaționale Al-Qaida, iar după atentatele din 11 septembrie 2001, americanii au vizat o parte dintre combatanții acesteia în Yemen.

Militanții AQPA au sărbătorit luni revenirea talibanilor la putere în Afganistan cu două focuri de artificii şi trăgând cu armele în aer în unele provincii din Yemen.

În recentele lor negocieri cu americanii, talibanii au promis că nu-i vor proteja pe combatanţii Al-Qaida, însă experţi consideră că cele două mişcări îşi vor menţine legăturile, dar într-un mod mai discret.

Comentarii