Alexe, critici la adresa şefilor PNL: Minusurile guvernării liberale de la Iaşi se datorează guvernării liberale de la Bucureşti

marți, 26 iulie 2022, 01:50
2 MIN
 Alexe, critici la adresa şefilor PNL: Minusurile guvernării liberale de la Iaşi se datorează guvernării liberale de la Bucureşti

Şeful Consiliului Judeţean reproşează Guvernului Ciucă întârzierea alocării banilor din PNRR şi Programul „Anghel Saligny”.

„Dacă am avea regrete în ce priveşte implementarea proiectelor asumate de către CJ, singurele minusuri le-aş putea da celor care au implicare guvernamentală. Astăzi, nu din cauza Consiliului Judeţean nu avem PNRR în implementare. La fel cred că s-a întârziat nepermis de mult implementarea Programului Naţional de Dezvoltare «Anghel Saligny». Sunt bani de care judeţul nostru are nevoie urgent pentru a dezvolta tot ceea ce înseamnă infrastructură rutieră, de apă, canal”, a făcut preşedintele Consiliului Judeţean un scurt bilanţ la aproape doi ani de la preluarea frâielor judeţului.

Costel Alexe a trecut în revistă pe parcursul unei conferinţe de presă proiectele de hotărâre care urmează să fie aprobate în următoarea şedinţă de plen a CJ, care se va desfăşura miercuri la Scobinţi.

El a fost de acord că realizarea Centurii de trafic uşor va necesita un sfert din fondurile europene alocate Regiunii de nord-est pentru infrastructura de transport, estimate la 200 de milioane de euro în viitorul Program Operaţional al domeniului, şi că va trebui discutat acest lucru cu administraţiile celorlalte cinci judeţe.

În privinţa viitorului Institut Regional de Medicină Cardiovasculară, vicepreşedintele Marius Dangă a prezentat modificările propuse de CJ asupra noilor criterii stabilite de Ministerul Sănătăţii, care dezavantajează proiectul ieşean.

„Am fi neplăcut surprinşi ca ministerul să nu susţină acest proiect”, a spus el, amintind că MS este parte a înţelegerii încheiate anul trecut între Institutul de Boli Cardiovasculare, Consiliul Judeţean şi Consiliul Local Miroslava, care a pus la dispoziţie terenul de 12 hectare. În acest moment, studiul de fezabilitate şi documentaţia tehnică pentru IRMC sunt gata şi mai trebuie obţinut avizul de mediu şi acordul celor de la Situaţii de Urgenţă.

Preşedintele Alexe a subliniat că apelurile pentru acest proiect nu sunt făcute doar de la Iaşi, ci şi în urma unor întâlniri avute la Bucureşti de reprezentanţii CJ cu decidenţi de la guvern.

Nici în cadrul investiţiei pentru restaurarea clădirilor Filarmonicii nu s-a înregistrat niciun progres. Solicitarea de fonduri prin PNRR pare ultima soluţie, pentru că gradul de cofinanţare din partea CJ ar fi mai mare.

Prin urmare, fondurile europene ar fi de preferat, pentru un grad de cofinanţare de doar 2 la sută, a spus Costel Alexe, care n-a ratat prilejul să acuze din nou fosta conducere a CJ că a dat 10 milioane de euro pe spitalul mobil. 

Comentarii