Amendă ITM record la o primărie: muncitor fără contract la firma înfiinţată de aceasta

sâmbătă, 29 ianuarie 2022, 02:57
2 MIN
 Amendă ITM record la o primărie: muncitor fără contract la firma înfiinţată de aceasta

Inspectorii de muncă au găsit nereguli şi în activitatea societăţii înfiinţate de o primărie în cadrul unui program european. Unul dintre cei 7 angajaţi ai societăţii nu avea contract de muncă, motiv pentru care a fost aplicată amenda standard de 20.000 de lei. Cazul a ajuns în instanţă, primăria argumentând că ar fi absurd să se presupună că o neregulă apărută într-un proiect cu finanţare europeană ar fi altceva decât o greşeală neintenţionată.

SC Gospodarul SRL a fost înfiinţată de Primăria Erbiceni cu ajutorul unei finanţări obţinute în cadrul programului operaţional sectorial „Dezvoltarea resurselor umane”. Proiectul presupunea angajarea unor persoane defavorizate din comună, pentru a se facilita integrarea socială a acestora şi calificarea într-o meserie. Angajările erau făcute cu girul compartimentului de asistenţă socială din cadrul primăriei, care trimitea potenţialul angajat la lucru.

Pe 11 ianuarie anul trecut, Inspectoratul Teritorial de Muncă a efectuat un control în Erbiceni. Inspectorii ITM l-au identificat pe D.C. efectuând lucrări de finisaje la şcoala din satul Totoeşti, fără ca pe numele său să fi fost încheiat un contract de muncă. Amenda aplicată de ITM a fost contestată în faţa Judecătoriei de SC Gospodarul.

Reprezentanţii societăţii au arătat că C.D. fusese trimis în probe în chiar ziua respectivă, pentru a se stabili dacă poate fi angajat. Urmau să i se întocmească actele de angajare, dar contabilul societăţii nu se afla în localitate. Magistraţii Judecătoriei Hârlău au apreciat că explicaţiile oferite nu exonerează societatea de răspundere, vina fiind dovedită. Pe de altă parte, judecătorii au constatat că fapta nu avusese practic consecinţe şi nici nu se putea vorbi de rea-voinţă.

„Instanţa reţine că petenta nu ar fi avut interesul să eludeze dispoziţiile legale în domeniul protecţiei muncii, din moment ce scopul constituirii acesteia este de a asigura locuri de muncă unor persoane defavorizate, iar în condiţiile în care acţionarul unic al acesteia este Consiliul local, se poate admite că nu există interesul eludării taxelor datorate de angajator pentru angajat. Instanţa reţine că, deşi nu s-au respectat prevederile legale care ţin de legislaţia muncii, nu s-a produs niciun prejudiciu semnificativ în acest sens, iar lucrurile au fost foarte repede remediate de către petentă, la o zi după efectuarea controlului”, au precizat judecătorii.

Aceştia au dispus înlocuirea amenzii cu un simplu avertisment. Soluţia găsită la Hârlău a fost atacată de ITM la Iaşi, în faţa instanţei superioare. Tribunalul a amânat ieri pronunţarea pentru data de 10 august.

Comentarii