Amendă şi permis suspendat pentru un pilot de raliu în centrul Iaşului, în timp ce venea la concurs. Exces de zel bizar al Poliţiei?

vineri, 15 septembrie 2023, 01:50
2 MIN
 Amendă şi permis suspendat pentru un pilot de raliu în centrul Iaşului, în timp ce venea la concurs. Exces de zel bizar al Poliţiei?

Unui participant la un eveniment automobilistic i-a fost interzis accesul de către poliţişti. Şoferul a fost amendat şi a rămas şi fără permis culmea, pentru că încercase să intre la eveniment pe drumul rezervat participanţilor. Excesul de zel al oamenilor legii s-a soldat cu o acţiune în instanţă.

La sfârşitul lunii septembrie a anului trecut, Horia P. urma să participe la prima ediţie a Campionatului Naţional de Îndemânare Auto pentru vehicule electrice, organizat pe strada Anastasie Panu. Locul de adunare a participanţilor urma să fie în faţa Palatului Culturii. Strada A. Panu fusese închisă circulaţiei tocmai în vederea desfăşurării evenimentului, fiind permis doar accesul participanţilor.

Cu maşina inscripţionată cu numărul 92, Horia P. s-a îndreptat spre Palatul Culturii. Neştiind cum să ajungă la Palat, a oprit în faţa Halei Centrale, de unde accesul era intezis. A solicitat informaţii poliţistului local care dirija traficul, iar acesta i-a cerut să tragă maşina lângă bordură. După câteva minute, şi-a făcut apariţia şi un poliţist rutier, care l-a anunţat că va fi sancţionat pentru că încălcase indicatorul „accesul interzis”.

Horia P. l-a sunat pe unul dintre organizatorii evenimentului, iar acesta a venit la faţa locului, cu toate documentele care atestau înscrierea şoferului în concurs. A fost inutil, pentru că poliţistul apucase să completeze procesul-verbal. Poliţistul i-a aplicat o amendă de 870 de lei şi i-a suspendat dreptul de a conduce pe o perioadă de două luni.

Aproape imediat, Horia P. s-a adresat instanţei. Magistraţii Judecătoriei au reţinut că autoturismul pilotului era inscripţionat corespunzător, iar zona Halei Centrale era unul dintre cele două puncte de acces spre locul de desfăşurare a concursului, rezervate participanţilor.

„Având calitatea de competitor la evenimentul sportiv pentru desfăşurarea căruia a fost restricţionată circulaţia pe str. Anastasie Panu, accesul în zona de concurs fiind stabilit pe acel tronson de drum, nu se poate reţine vinovăţia petentului în comiterea faptei, accesul nefiind interzis acestuia. Instanţa are în vedere şi împrejurarea că, ulterior întocmirii procesului verbal, petentului i-a fost permis accesul în perimetrul restricţionat circulaţiei, spre parcarea amenajată special pentru autovehiculele concurenţilor în faţa Palatului Culturii, participând în acea zi la concursul organizat”, au precizat judecătorii.

Procesul-verbal contestat a fost anulat. Sentinţa Judecătoriei a fost contestată însă de Inspectoratul de Poliţie Judeţean. Decizia în cazul lui Horia P. va fi luată de Tribunal. 

Comentarii