Amendată pentru că a distrus o stradă din Iaşi când era plecată în Germania

miercuri, 15 iunie 2022, 01:50
2 MIN
 Amendată pentru că a distrus o stradă  din Iaşi când era plecată în Germania

Plecată în Germania, o ieşeancă s-a trezit amendată pentru că ar fi distrus o stradă din Copou. Era vorba de lucrări făcute în numele ei, fără ca ea să le poată supraveghea direct. S-a adresat instanţei, cerând anularea procesului-verbal de contravenţie sau înlocuirea amenzii de 2.500 de lei cu un avertisment.

I.M.S. mandatase o cunoştinţă să se ocupe de racordarea la reţeaua de apă-canal a casei moştenite de la părinţi şi aflată pe strada I.L. Caragiale. În acest context, încheiase cu o firmă de construcţii un contract pentru refacerea infrastructurii din domeniul public. Femeia a apreciat că nu i se poate reproşa ei dacă societatea nu finalizase lucrarea în termenul convenit.

În plus, ea a menţionat că procesul-verbal nu fusese semnat de un martor, poliţistul local neprecizând niciun motiv pentru această omisiune. Amenda fusese aplicată pe 20 ianuarie anul trecut. La data respectivă, carosabilul era refăcut integral, iar pe trotuar era pusă piatră spartă. Urma să fie asfaltat şi acesta atunci când temperatura exterioară ar fi trecut de 5°C.

Magistraţii Judecătoriei au analizat cu precădere legalitatea procesului-verbal. Ei au constatat faptul că femeia fusese sancţionată pentru săvârşirea contravenţiei prevăzute de articolul 2.5 al hotărârii Consiliului Local 133/2009. Conform acestuia, la efectuarea unor intervenţii la reţelele îngropate, deţinătorii de utilităţi au obligaţia de a reface carosabilul în termen de 5 zile.

„Or, s-a reţinut în sarcina petentei faptul că nu a refăcut bordurile şi trotuarul pavat, însă acestea nu fac parte din carosabil pentru a putea fi sancţionată pentru nerespectarea disp. art.2.5 din HCL 133/2009, procesul-verbal fiind astfel nelegal întocmit, motiv pentru care va fi anulat. Faţă de aceasta, nu se impune analizarea motivelor de nelegalitate şi netemeinicie invocate de petentă”, au precizat judecătorii. Sentinţa nu este însă definitivă, municipalitatea declarând apel. Tribunalul urmează să se pronunţe la sfârşitul acestei luni. 

Comentarii