Amendată pentru rovinietă deşi vânduse de jumătate de an maşina. Cum a fost posibil?

luni, 22 august 2022, 01:50
2 MIN
 Amendată pentru rovinietă deşi vânduse de jumătate de an maşina. Cum a fost posibil?

O ieşeancă s-a trezit amendată pentru că nu achitase rovinieta maşinii pe care nu o mai deţinea de o jumătate de an. Situaţia a fost lămurită în instanţă, dar femeia a pierdut aproape un an cu procesul şi cu drumurile între ghişee. T.T. îşi vânduse maşina pe 3 decembrie 2020 unui sătean din Rediu, iar automobilul fusese radiat din evidenţa sa fiscală. O jumătate de an mai târziu însă, a fost amendată pentru că ar fi circulat pe DN 24, pe raza comunei Cozmeşti, fără să fi plătit rovinieta. Evident, femeia s-a adresat instanţei.

În faţa judecătorilor, reprezentanţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere au afirmat că rovinieta trebuie plătită de proprietarul sau utilizatorul autovehiculului, vânzarea maşinii neavând nicio relevanţă, câtă vreme nu au fost făcute menţiunile corespunzătoare în certificatul de înmatriculare. În cazul în care cumpărătorul nu face demersurile necesare pentru transcrierea dreptului de proprietate, iar vânzătorul nu depune toate diligenţele în acest sens, CNAIR nu poate verifica cine este adevăratul proprietar. CNAIR avusese la dispoziţie doar baza de date a Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCÎV).

Analizând situaţia, judecătorii au constatat că nu exista niciun motiv pentru a o sancţiona pe T.T. Primăria nu-şi făcuse treaba de a înştiinţa DRPCÎV cu privire la schimbarea proprietarului. „Ulterior înstrăinării autovehiculului, petenta nu a stat în pasivitate, ci a efectuat demersurile legale şi care cădeau în sarcina sa directă privind anunţarea transferului efectuat, aşa cum rezultă din contractul de înstrăinare a autoturismului, înregistrat în evidenţele fiscale ale comunei Oţeleni, dobândind dată certă şi devenind opozabil terţilor”, au precizat magistraţii. De altfel, printr-o decizie adoptată în 2018, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie clarificase problemele de acest tip, stabilind că în cazul vânzării sau donării vehiculelor, fostul proprietar îşi pierde calitatea de utilizator şi de subiect activ al contravenţiei constând în circulaţia fără rovinietă. Procesul-verbal de amendă a fost anulat de Judecătorie. Acest fapt nu garantează însă că T.T. nu va mai avea nicio problemă. CNAIR are încă posibilitatea apelului. 

Comentarii