Ameninţarea lui Putin: Gazul rusesc, oprit de azi în Europa

vineri, 01 aprilie 2022, 01:59
3 MIN
 Ameninţarea lui Putin: Gazul rusesc, oprit de azi în Europa

Preşedintele rus a somat „ţările neprietenoase“, printre care şi România, să plătească gazele naturale în ruble, altfel Moscova va închide „robinetul“ începând de vineri. Occidentul nu pare dispus să cedeze şantajului.

Rusia va opri livrările de gaze naturale către cumpărători din state „neprietene“ dacă acestea nu trec la plata în ruble de la 1 aprilie, a anunţat ieri preşedintele rus Vladimir Putin, vizând Uniunea Europeană (UE).

„Pentru a cumpăra gaze naturale ruseşti, ei trebuie să deschidă conturi în ruble în bănci ruseşti“, a declarat Putin, într-un discurs, în faţa unor oficiali, transmis în direct. „Din aceste conturi vor fi plătite gazele naturale ruseşti începând de la 1 aprilie. Dacă nu se fac plăţi în acest fel, vom considera acest lucru o încălcare de către client a obligaţiilor pe care le are“, a spus el.

Cumpărărtorii de gaze naturale ruseşti este necesar să deschidă conturi speciale la Gazprombank, banca Gazprom, controlată de stat, pentru ca valuta să fie schimbată în ruble la plata facturii, potrivit unui ordin semnat de către Putin.

Scholz: Ţările europene vor continua să plătească gazul rusesc în euro

Franţa şi Germania se pregătesc de tăierea livrărilor de gaz rusesc, a anunţat ministrul economiei francez. La rândul său, ministrul economiei german spune că Germania nu se va lăsa şantajată de Putin.

Robert Habeck, ministrul economiei din guvernul german, spune că aliaţii cu care a discutat sunt de părere că actualele contracte trebuie respectate. El a adăugat că Rusia nu a trimis încă o factură şi că Germania este pregătită pentru orice scenariu.

„Am putea să avem o situaţie în care de mâine nu vom mai avea deloc gaz rusesc. Depinde de noi să ne pregătim pentru orice scenariu“, a spus ieri ministrul francez, Bruno Le Maire, după discuţii, la Berlin, cu omologul său german.

„În ce priveşte ameninţarea, cererea apăsată sau propunerea – nici nu mai ştim cum să o numim – de a face plăţi în ruble, este crucială pentru noi respectarea contractelor existente. Este important pentru noi să nu dăm un semnal că putem fi şantajaţi de Putin“, a spus ministrul german, Habeck.

Separat, şi cancelarul Scholz a spus că firmele germane vor continua să plătească gazul în euro, aşa cum este stipulat în contracte. „Scrie în contracte că plăţile se fac euro şi uneori în dolari. I-am spus clar preşedintelui rus că aest lucru va rămâne aşa“ şi „companiile vor să plătească în euro şi aşa vor face“, a explicat Scholz.

Statul roman nu are contract cu Gazprom şi nici companiile private, ci există intermediari ai Gazprom care vând gaze în România în euro, iar aceste contracte se discută la nivelul companiilor, nu la nivelul statului român, declara săptămâna trecută ministrul Energiei, Virgil Popescu.

România, alături de toate statele Uniunii Europene, se află pe lista ţărilor considerate „neprietenoase“ de către Rusia.

Războiul delanşat de Rusia în Ucraina în 24 februarie a scos la lumină dependenţa extremă a Uniunii Europene de gazele naturale ruseşti, care asigură 40% din consumul său, ceea ce limitează capacitatea de acţiune a UE împotriva Moscovei. În timp ce Spania are şapte staţii de regazificare, multe dintre ţările din centrul şi estul Europei, inclusiv Germania, nu au şi încă nu le construiesc, deoarece primesc gaz rusesc în principal prin gazoducte.

Comentarii