American Horror Story 1984: Slasher Time

miercuri, 02 octombrie 2019, 12:30
3 MIN
 American Horror Story 1984: Slasher Time

Un alt longeviv horror televizat a revenit la începutul toamnei. Seria-antologie American Horror Story se întoarce cu al nouălea sezon și, de data aceasta, creatorii Brad Falchuk și Ryan Murphy fac un viraj brusc și aruncă acțiunea în trecut. Remediul pentru revitalizarea francizei presupune o doză de nostalgie gigantică, cât un sezon de Stranger Things.

De aproape un deceniu, seria lui Falchuk & Ryan Murphy epuizează, sezon după sezon, toate tipurile de povestire horror, de la casa bântuită la apocalipsă biblică, trecând prin ospicii lugubre, circ cu monștri și confrerie de vrăjitoare. Ultimele trei sezoane, adoptând un ton mai „politic”, nu prea au fost la înălțime. Al nouălea sezon își propune să repare situația.

AHS 1984 pare, la primul episod difuzat, că este o entuziastă recapitulare/ antologie (și omagiu) a tuturor clișeelor genului slasher, foarte în vogă la începutul anilor î80. Ar putea fi, în acest moment, serialul cel mai potrivit pentru fanii vechilor francize Vineri 13, Halloween și Coșmar pe Elm Street, funcționând ca o chintesență a tuturor elementelor tipice ale acelor producții. Mai precis, din meniu nu lipsesc tabăra de vară sinistră din inima pădurii (din Vineri 13), maniacul ucigaș în impermeabil evadat din ospiciu (Halloween) gașca de tineri masacrați rând pe rând (serialul este foarte sângeros), muzica pop-synth și orice altceva vă puteți aștepta să iasă din mintea unui Wes Craven, inclusiv o abordare suficient de ironică pentru a arăta că realizatorii nu se iau totuși foarte în serios.

Alături de toate acestea, un ingredient desprins din realitatea criminalistică a perioadei: ucigașul în serie Richard Ramirez alias Night Stalker, al cărui rol în acțiunea serialului urmează să fie dezvăluit în episoadele următoare.

La fel ca până acum, actorii din sezoanele trecute (precum  Emma Roberts, Sarah Paulson, Billie Lourd, Cody Fern, Leslie Grossman) apar în AHS 1984 în alte roluri, alături de nou-veniți ca Matthew Morrison.

Primul episod este un slasher clasic 100%, iar toate piesele de șah ale noii poveşti par limpede așezate pe tablă. Dar, așa cum ne-a învățat până acum American Horror Story, lucrurile nu sunt niciodată așa cum par și, mai mult ca sigur, pe spectatori îi așteaptă multe lovituri de teatru. Teoriile care circulă pe net spun că, deși criminalul care bântuie tabăra Redwood a fost deja identificat în persoana lui Mr. Jingles, multe dintre personaje s-ar putea dovedi mult mai periculoase în episoadele următoare. De exemplu, nu se știe ce rol are Night Stalker în această poveste și, de asemenea, mulţi o bănuiesc pe eroina inocentă interpretată de Emma Roberts (la al treilea rol în serial) de intenții criminale ascunse.

Următoarele episoade vor arăta, evident, dacă AHS 1984 va fi un mare succes și care este legătura dintre el și celelalte sezoane ale serialului.

Deocamdată, viitorul lui American Horror Story este asigurat fiindcă un al zecelea sezon a fost comandat de multă vreme, un sezon în care – se zvonește pe net – ar putea readuce în prim-plan vrăjitoarele din sezonul trei, Coven.

Comentarii