Amplă acţiune de depistare a cazurilor de tuberculoză derulată de DSP Iaşi: rezultate îngrijorătoare

joi, 18 mai 2023, 01:50
2 MIN

Direcţia de Sănătate Publică din Iaşi (DSP) a anunţat finalizarea proiectului „Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România”, iniţiat de Ministerul Sănătăţii şi implementat de DSP la nivelul judeţului Iaşi. 

Astfel, în perioada decembrie 2022 – martie 2023, dat fiind faptul că judeţul nostru figurează ca fiind cu risc crescut de depistare a infecţiilor cu TBC; a fost testat activă populaţia de peste 18 ani şi cei identificaţi ca fiind purtători ai virusului au fost integraţi în Programul naţional de prevenire, supraveghere şi control al tuberculozei. Aici, a fost stabilit cu certitudine diagnosticul şi s-a asigurat tratamentul şi urmărirea acestuia.

În mod concret, în judeţul Iaşi au fost implicate trei echipe de la nivelul DSP Iaşi care au ridicat 3.000 de probe de spută, lucrate la laboratoarele de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie şi Spitalul Municipal Paşcani. În urma acestei acţiuni au fost depistate 27 de cazuri de boală ce au fost incluse imediat în planul de tratament şi urmărire, extinzându-se şi o anchetă epidemiologică în familiile lor şi în colectivitate, în rândul celor cu care au interacţionat cel mai des.

„Actiunea de depistare activă a vizat cu prioritate persoanele cu cel mai mare risc de a dezvolta TB, inclusiv grupurile cu risc ridicat şi comunităţile cu o prevalenţă ridicată a TB. Recoltarea de spută a fost realizată gratuit, fără bilet de trimitere, doar pe baza actului de identitate. În urma derulării proiectului se poate trage concluzia că depistarea activă, concentrată pe grupurile vulnerabile, revine ca metodă de supraveghere epidemiologică eficientă în privinţa tuberculozei, în special în această perioadă post-pandemică şi în contextul conflictelor din Ucraina”, au transmis reprezentanţii DSP Iaşi.

În Iaşi s-au recoltat probe de la personalul şi pacienţii Spitalului pentru Măsuri de Maximă Siguranţă Grajduri, de la mai multe unităţi de asistenţi medico-socială din subordinea DGASPC, atât de la beneficiari, cât şi de la personal, de la cinci unităţi de producţie şi comerciale, din 11 comune din judeţ, de la centrul pentru persoane fără adăpost de la Baia Comunală şi de la Centrul Nicolina – Tehnopolis, unde probele au fost recoltate de la refugiaţii ucraineni.

În cadrul aceluiaşi proiect, dispensarul TBC a fost dotat cu un aparat de radiologie mobil, care va fi folosit în alte vizite în judeţ pentru diagnosticarea populaţiei.

„Pentru a veni în sprijinul populaţiei, orice persoană simptomatică, cu sau fără asigurare medicală, beneficiază de un pachet minim de investigaţii. Aceste persoane se pot adresa medicilor din cele patru Dispensare TBC din judeţ (Iaşi, Paşcani, Târgu Frumos, Hârlău)”, au completat reprezentanţii DSP. 

Comentarii