De Business

Punem punctul pe știi

Analiză la Iaşi: Ce este mai avantajos – să închiriezi sau să cumperi un apartament?

joi, 16 noiembrie 2023, 09:35
2 MIN
 Analiză la Iaşi: Ce este mai avantajos – să închiriezi sau să cumperi un apartament?

Interesul pentru proprietățile rezidențiale de închiriat a înregistrat o creștere semnificativă în acest an. În același timp, numărul locuințelor disponibile s-a depreciat cu aproape 18%, contribuind direct la majorarea chiriilor. Apartamentele sunt vândute, însă, la prețuri ușor mai scăzute la nivel național comparativ cu anul trecut. Mulți dintre români își pun, în aceste condiții, întrebarea – mai merită să închiriezi?

O analiză ia acum în considerare prețurile medii, respectiv chiria medie pentru un apartament cu 2 camere cu o suprafață de 50 mp, o dobândă de 5,9% pentru un credit de 30 de ani rambursat în 18 ani, și vândut la un preț ce ia în calcul o apreciere a valorii activului de 3,17%/ an, respectiv o majorare anuală a chiriei de 3% din valoarea proprietății.

“Românii pot profita de o fereastră de oportunitate ce rămâne, pentru moment, deschisă la nivelul pieței imobiliare, în favoarea achizițiilor. Segmentul închirierilor a fost supus, în ultima perioadă, unei presiuni puternice cu impact direct în buzunarul chiriașilor. Pe de altă parte, achizițiile sunt încă accesibile față de anul anterior, în timp ce prețurile arată perspective reale de creștere – influențate atât de noile măsuri fiscale, cât și de trendul descendent al ofertei. Dobânzile arată momentan o relativă stabilitate, cu perspective bune pentru anul 2024”, spune Dan Niculae, Managing Director Imobiliare.ro Finance. Analiza ia în considerare un apartament cu 2 camere și o suprafață utilă de 50 mp.

O astfel de locuință poate fi închiriată în Capitală cu un buget mediu de 500 euro/lună sau cumpărată accesând un credit ipotecar pe o perioadă de 30 de ani, cu un avans de 15%. Dacă ținem cont de acest scenariu, fără să neglijăm costurile suplimentare pe care le are atât chiriașul, cât și cumpărătorul, din calculele Imobiliare.ro reiese că este mai avantajos să fii proprietar în cazul în care intenționezi să locuiești cel puțin 1,9 ani în același apartament.

O situație similară cu cea din Capitală se poate observa și în Constanța sau Iași. Și de această dată este mai avantajos să faci achiziția decât să plătești chirie, dacă vei locui mai bine de 1,9 ani la acea adresă.

În Iași prețul mediu solicitat la vânzarea unei locuințe este de 1.330 euro/mp util, iar chiria pentru un apartament cu 2 camere ajunge la 400 euro/lună. După 18 ani, costul net de achiziție este de 16.270 euro, iar cel de închiriere este de 112.214 euro. Avantajul net al achiziției față de închiriere depășește 95.900 euro. Citeşte articolul complet pe profit.ro.

Comentarii