Arabii condamnaţi la peste 65 de ani de închisoare în primă instanţă aşteaptă în arest sentinţa definitivă

marți, 21 noiembrie 2023, 02:50
3 MIN
 Arabii condamnaţi la peste 65 de ani de închisoare în primă instanţă aşteaptă în arest sentinţa definitivă

Cei trei arabi condamnaţi pentru că ar fi determinat moartea a 17 oameni care au băut spirtul contrafăcut de aceştia îşi aşteaptă sentinţa definitivă în spatele gratiilor. Magistraţii Curţii de Apel au dispus menţinerea celor trei în arest preventiv. Decizia în privinţa lor va fi luată pe 11 ianuarie anul viitor.

Iordanianul Fuad Ahmed şi doi irakieni, Zuhair Abdel Nabi Ali Dawoud şi fiul acestuia, Abdul Satar Dawoud, au încercat să obţină un profit facil la începutul pandemiei COVID, contrafăcând spirt medicinal. În perioada martie-aprilie 2020, ei au preparat şi vândut un amestec de alcool metilic, apă şi vopsea de ouă, pe care l-au vândut en-gros ca alcool sanitar. Alcoolul metilic este deosebit de toxic, letal chiar în cantităţi reduse. Inculpaţii au vândut în total aproximativ 5.300 de sticle de „spirt”, la 7 lei bucata.

Marfa a fost vândută îndeosebi către magazine mixte din mediul rural, dar nu numai. Pentru a-şi proteja angajaţii, şi primăria Plugari a cumpărat de la cei trei arabi 1.300 de sticle de „spirt”, alături de 1.300 sticle de săpun lichid şi 50 de viziere, contra unei sume de aproximativ 20.000 lei.

Ce nu luaseră în calcul afaceriştii a fost faptul că spirtul medicinal este folosit în mod curent, mai ales în mediul rural, ca băutură alcoolică. Acest lucru avea să provoace un val de decese. În proces s-au constituit ca părţi civile 66 de ieşeni, supravieţuitori, rude ale victimelor, dar şi proprietarul unui magazin din Stolniceni-Prăjescu care pusese spirtul în vânzare. În rechizitoriu, procurorii au subliniat faptul că numărul victimelor ar fi putut fi mult mai mare, dacă spirtul nu ar fi fost pus în vânzare în perioada sărbătorilor pascale, când multe magazine din mediul rural sunt închise.

Apărătorii inculpaţilor au insistat că fapta celor trei putea fi considerată cel mult ucidere din culpă. Ei nu intenţionaseră să ucidă pe nimeni şi nu acţionaseră direct asupra victimelor, pentru a se putea vorbi de omor calificat. Pur şi simplu folosiseră un produs mult mai ieftin decât alcoolul etilic, pentru a obţine un profit mai mare. În plus, fiind musulmani, cei trei nu erau familiarizaţi cu alcoolul şi cu efectele acestuia. De altfel, folosind un furtun pentru a trage cu gura alcoolul metilic din bidoane, cei trei se puseseră ei înşişi în pericol. Era evident că nu cunoşteau efectele alcoolului metilic, deci nu putea exista intenţia de a ucide.

Ca argument, au fost aduse în instanţă şi problemele dentare ale unuia dintre inculpaţi, afirmându-se că ar fi fost provocate de alcoolul metilic tras cu gura din rezervor. Argumentele au fost contracarate de procurorii care au arătat că omorul calificat poate fi comis şi cu intenţie indirectă, nu neapărat cu intenţie. Au fost prezentate şi extrase din programa şcolară pentru chimia claselor a X-a şi a XI-a sau din presă, pentru a se arăta că cei trei ar fi trebuit să cunoască diferenţa dintre alcoolul etilic şi cel metilic. A fost depus şi un extras din cunoscuta conferinţă de presă la care fostul preşedinte american, Donald Trump, întreba dacă ar fi posibilă combaterea COVID prin injectarea unor dezinfectanţi.

În sentinţa pronunţată de magistraţii Tribunalului, în primă instanţă, cea mai severă pedeapsă a fost aplicată lui Abdul Satar Dawoud. Acesta a fost găsit vinovat de falsificare de alimente, înşelăciune în formă continuată şi omor calificat la un total de 22 de ani şi 9 luni de închisoare. După liberare, el nu va mai avea voie să administreze o societate specializată în producerea sau comerţul cu dezinfectanţi, băuturi alcoolice ori produse de curăţenie timp de 5 ani. Aceleaşi fapte au fost reţinute şi în sarcina lui Zuhair Abdel Nabi Ali Dawoud, condamnat la 22 de ani şi 6 luni de detenţie, cu aceeaşi interdicţie de a administra societăţi comerciale. O pedeapsă ceva mai uşoară, de 20 de ani şi 6 luni de închisoare va fi executată de Fuad Ahmed. Din pedepse vor fi scăzuţi cei trei ani de când inculpaţii se află după gratii, în stare de arest. Despăgubirile totale acordate de judecători familiilor victimelor s-au ridicat la 1,12 milioane lei. 

Comentarii